2024. május 6. - Ivett, Frida

Bemutatták a 100. kötetet

Melyik régióban van Márokpapi? Mikor esett bele gróf Széchenyi István a Dunába? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kap a Mi Micsoda ismeretterjesztő sorozat 100. kötetének, az Otthonunk Magyarország címűnek az olvasója.
2008. április 25. péntek 17:43 - Hírextra

A jubileumi kiadványt pénteken mutatta be Babai Éva, a magyarországi Tessloff és Babilon Kiadó vezetője a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Elmondta: nehéz volt kitalálni, hogy 48 oldalba milyen aspektusból fér bele Magyarország. Nem akartak egy témát körüljárni, így jött az ötlet, hogy a régiók mentén térképezzék fel az országot.

A kötet szerkesztője, írói és illusztrátorai magyarok, akik nem közismert dolgok ismétlésére, hanem a rejtett értékek bemutatására törekedtek. Olyan információkat akartak közzétenni, amelyek a mai fiataloknak érdekesek lehetnek, továbbá ezeket meg is találják, ha azon a vidéken járnak. Így olvashatnak például a dinoszaurusz-lábnyomokról, vagy a földvárakról. Mindezt képek, grafikák, illusztrációk és fotók teszik még érdekesebbé.

A kötet készítők olyan kérdésekre adnak választ, amelyek szerintük felmerülhetnek az olvasóban. Például mi köze a Hollókőnek a hollókhoz? Igyekeztek elkerülni a már ismert dolgokat: Eger esetében például mindenki tudja, hogy Dobó István visszaverte a törököket. Arra viszont sokan nem tudnának válaszolni, hogy utána negyven évvel miért veszett el a végvár. A kötetben emellett arról is lehet olvasni, hogy a kapitány, aki veszni hagyta Eger várát, közmegbecsülésnek örvendve élt élete végéig, míg Dobó börtönbe került.

Ami a kötetből kimaradt, az a www.mimicsoda.hu című honlapon megtalálható, továbbá kvízjátékok, rejtvények és más érdekes cikkek is.

A Mi micsoda sorozat 15 éve indult el. Jelenleg ötezer példányt adnak ki címenként. Az eddigi legsikeresebb a dinoszauruszokról szóló volt. A sorozat legújabb kötete a 103., amely Kínát mutatja be. Az ismeretterjesztő sorozat későbbi kiadványai is izgalmas témákat ígérnek: még idén megjelenik könyv a kalózokról, a szamurájokról, a halakról, az orvoslásról és a kígyókról is.

Babai Éva szerint a Mi micsoda könyvsorozat a felső tagozatos diákoknak nagy hasznára lehet, de a kisebbek is találnak benne tudásszintjüknek megfelelő érdekességeket. Ugyanakkor hasznos olvasmány a felnőtteknek is, hiszen ez a korosztály is meríthet belőle információt. A Mi micsoda sorozat darabjai megjelentek hangoskönyv- és DVD-formátumban is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását