2024. május 2. - Zsigmond

Gogol Bordello a PeCsában

Fél éven belül másodszor koncertezik Budapesten a kelet-európai gyökerű, amerikai Gogol Bordello. Ezúttal a Petőfi Csarnokban lép színpadra a világszerte zajos sikereket arató gypsy punk együttes. A zenekar 1999-ben alakult, stílusukat saját maguk hatá
2008. április 1. kedd 13:50 - Hírextra
Az eredeti tagok nagy része kelet-európai menekült volt. A zenekart a csernobili katasztrófa után Ukrajnából kitelepített Eugene Hütz alapította. Lengyelországban, Magyarországon, Olaszországban és Bécsben élt menekültként, majd New Yorkban telepedett le. Itt találkozott Vlad Solofar gitárossal valamint Sasha Kazachkoffal és Eliot Fergusennel. Tagja lett a zenekarnak Szergej Rjabcev volt moszkvai rendező, aki segített kialakítani az együttes bizarr showját.

A Gogol Bordello a cigány és kelet-európai zenét népszerűsíti az angolszász területeken. A "Bordello" szó a barátságra, az "ugyanabba a klubba való tartozáshoz" utal. A csapat neve eredetileg Hütz és a Béla Bartóks volt, ezt sokan nem értették, s ekkor választották a jelenlegi nevüket egy ukrán, bizonyos Nyikolaj Gogol javaslatára.

Hamarosan a New York-i külvárosi hippik kedvencei lettek. Gitárosuk, Jurij Lemesev Szahalin szigetéről disszidált a tengerentúlra. Egy ideg tagja volt a társulatnak az izraeli Kaplan-testvérpár - ők még színesebbé tették az együttest.

Első kislemezüket 1999-ben jelentették meg, amelyet összesen nyolc album, köztük négy stúdiólemez követett. Különcségükre Madonna is felfigyelt, akivel Hütz és Rjabcev fellépett Londonban a Live Earth koncerten a La Isla Bonita című dalban.

Az első európai turnéjuk után Rea Mochiach basszusgitáros, valamint Pam Racine és Elizabeth Sun, a két dobos-táncos lány érkezett.

Legutóbbi albumuk a Super Taranta!, amely ha lehet, még jobban sűríti az etno-punk-cigány-keleti-popzene elemeit.

A Gogol Bordello legutóbb az A38 hajón lépett fel novemberben, korábban a Szigeten aratott sikert. A zenekar minden egyes fellépése hatalmas show. Koncertjeiken billentyűs-, különféle fúvóshangszereket, továbbá hegedűt is megszólaltatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását