2024. április 30. - Katalin, Kitti

Gyógyszerezés előtt szívkontroll

A gyerekeknek EKG vizsgálaton kellene átesniük a szívproblémák elkerülésére, mielőtt hiperaktivitásuk és figyelemhiányos zavaruk (ADHD) miatt stimuláló gyógyszeres kezelésük megkezdődik - tette közzé ajánlását az Amerikai Szív Társaság (American Heart Ass
2008. április 22. kedd 21:19 - Hírextra

A stimulálószerek emelik a vérnyomást és a pulzusszámot. A legtöbb gyereknél ez nem okoz gondot, de vannak bizonyos állapotok, melyekben esendőbbek a hirtelen előálló szívproblémákkal szemben.
Kormányzati becslések szerint az Egyesült Államokban mintegy 2,5 millió gyerek és 1,5 millió felnőtt szed gyógyszert a figyelemhiányos tünetegyüttesre.

Az alkalmazott szerek útmutatói már eddig is tartalmaztak figyelmeztetést a lehetséges szívproblémákkal kapcsolatban. A társaság most alapos vizsgálatot ajánl, beleértve az EKG-t és családi háttér feltérképezését is, mielőtt a gyógyszert alkalmazni kezdik.

"Nem az a célunk, hogy az ilyen problémával bíró gyerekek ne kapják meg a kezelést. Azt akarjuk, hogy az a legbiztonságosabban történjék" - mondta Victoria Vetter, a Pennsylvaniai Orvosi Iskola gyerekszívgyógyásza, az ajánlást tevő bizottság vezetője.

A figyelmeztetés azután került a gyógyszerek ismertetőjébe, miután 1999 és 2003 között 19 hirtelen szívhalált jelentettek, valamint 26 esetben egyéb súlyos eseményt (szélütés, kiugró pulzus) az ADHD elleni szereket szedők közt.

Vetter elmondta, hogy 1100 gyerek vizsgálatakor két százalékuknál találtak valamilyen típusú szívproblémát.

Az ajánlással kapcsolatban szkeptikus vélemények is megfogalmazódtak, mely szerint az ADHD-ellenes szereket szedő gyerekek között nem gyakoribbak a szívproblémák, mint a többi gyereknél. Steven Pliszka, a san antóniói Texas Egyetem gyermekpszichiátere nem tartja szükségesnek az EKG vizsgálat napi rutinba illesztését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását