2024. május 7. - Gizella

Fáklyásmenet a gimiért

Szülők, diákok, tanárok közel 300 fős csoportja hétfőn fáklyás felvonulással fejezte ki szándékát, hogy a város önkormányzata vegye át a 800 fős Eötvös Gimnáziumot, melyet a megye anyagi okokból szeptembertől a Szeged-Csanádi Püspökség fenntartásába adná.
2008. április 22. kedd 07:55 - Hírextra
"Azért adunk szerenádot a polgármesteri hivatal előtt, hogy kifejezzük az intézmény mögötti társadalmi összefogást és az önkormányzat megértse, a városnak kell ez az iskola" - mondta a felvonulás szervezője, Lukács Csaba az MTI-nek, mielőtt a gimnázium kertjében elültették a "remény fáját".

"Tata kész átvenni a fenntartói jogokat, azonban a város költségvetése nem bírná el a 800 fős intézményt, a létszámot 600 főben határoznák meg" - mondta az MTI érdeklődésére Michl József, Tata fideszes polgármestere.

A város vezetője hozzátette, ha a megye kitart az egyházi átadás mellett, a város ezt nem támogatná, viszont hajlandó tudomásul venni. Mint az épület tulajdonosai, fenntartják a jogot az igazgatóválasztás és a pedagógiai program feletti ellenőrzésre, annak érdekében, hogy az Eötvös Gimnáziumban világnézetileg semleges oktatás legyen.

A tatai önkormányzat több változatot dolgozott ki a gimnázium lehetséges sorsáról, ezek között szerepel a kistérségi fenntartás, az alapítványi működtetés. A részletekről a következő képviselő-testületi ülésen döntenek.

Völner Pál, a megyegyűlés fideszes elnöke az MTI-nek elmondta, a megyének a központi forráselvonások miatt nincs pénze a gimnázium jelenlegi formában való működtetésére. A megye tavaly egymilliárd forintos működési hiánnyal zárta az évet, ennek megismétlődése csődöt jelentene.

A politikus hozzátette, az idei hiánycél 216 millió forint, ennek elérésére mindenképpen átalakítják a megyei kézben lévő intézményrendszert. A 800 fős gimnázium működését tavaly 205 millió forinttal támogatta a megye, az idei tanévben erre 73 millió forintja van, melyet hitelből fedez.

Völner Pál rámutatott, az egyháznak való átadás, és az ezzel járó kiegészítő normatíva megoldást jelenhet a gimnázium jelenlegi nagyságának megőrzésére, ellenkező esetben a rendelkezésre álló forrásokhoz kell szabni az intézmény méretét. A politikus szerint az egyházi működtetés nem jelent azt, hogy az iskola formálja a diákok tudatát.

Az Eötvös Gimnáziumot 1765-ben alapították, 1948-ig piarista gimnázium volt, majd államosították. Az intézményben tanított fizikát Öveges József is. Az egyházi kártalanításkor, 1998-ban a piaristák pénzbeli kárpótlást kértek az ingatlanért, mely a tatai önkormányzat tulajdonába került.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását