2024. március 29. - Auguszta

Egyre kisebb az esély a kristálybarlang látogathatóvá tételére

Nem tudja a Gellért hegyen felfedezett kristálybarlang kivezetését megépíteni a terület gazdája, mert nem jogerős az építési engedélye, ezért egyre kevesebb az esély arra, hogy a barlang látogatható lesz - mondta Leél-Őssy Szabolcs, a földtudomány kandidá
2008. április 22. kedd 17:23 - Hírextra
"Deklarált szándékuk, hogy megépítik a barlang kivezetését, de ennek mi nem látjuk jelét" - fogalmazott Leél-Őssy Szabolcs, majd hozzátette: az egész egy jól megszervezett forgatókönyv alapján játszódó színjáték.

A kandidátus emlékeztetett, hogy 2007 januárjában a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség az építkezés folytatásához azzal a kikötéssel járult hozzá, hogy a barlang bejáratát ki kell vezetni a magáningatlanról a közterületre.
"Ez a mai napig nem készült el, és nyoma sincs a táró megépítésének, ezért az építési engedély kiadójánál, a VII. kerületi önkormányzatnál kérték az építési engedély felfüggesztését" - jelentette ki.

Az alagút megépítésére építési engedélyt kértek, amit meg is kaptak, de az építkezést bonyolító cég társtulajdonosa a határidőn belül megfellebbezte, melyet a bíróság elfogadott, így ma nincs jogerős építési engedély a barlang bejáratának megépítésére - tájékoztatott Leél-Őssy Szabolcs.
Álláspontja szerint a területen építkező cég először műszaki okok miatt a szomszédos telken keresztül akarta elvezetni ezt a bejáratot, de később kiderült: nincsenek rendezve a tulajdonosi viszonyok, ezért egyre bonyolultabbá válik a táró megépítése.

Leél-Őssy Szabolcs úgy vélte, hogy mire az összes jogi vita rendeződik, addigra a már most szerkezetkész ház teljesen felépül, és esély sem lesz a barlang bejáratának megépítésére.
Adamkó Péter, karszt- és barlangkutató elmondta: kezdeményezték a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnál a barlang fokozottan védetté nyilvánítását és a jövőben kiadásra kerülő építési engedélyt megfellebbezik.

"Ha a VII. kerület nem állítja le az építkezést záros határidőn belül, (...) akkor valahogy elérjük az építés addigi leállítását, amíg az alagút (...) el nem készül" - mondta Adamkó Péter.

A területen építkező vállalat a felvetésekre reagálva közölte: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2008. január 16-án megadta az építési engedélyt a táró megépítésére, ezzel nincs akadálya a megvalósulásnak. A táró építése várhatóan április 28-án kezdődik meg - jelezték.

A Gellérthegy északi részén, az I. kerületi Bérc utcánál még 2006 december végén bukkantak rá egy barlang bejáratára egy ott folyó építkezésnél. A barlangban sértetlen formában lelhető fel gipszkristály, mely Adamkó Péter szerint ebben a formában nagyon ritka és értékes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását