2024. április 24. - György

A mezőgazdasági termelők érdekében szólt Font Sándor

Képtelenségnek, nonszensz helyzetet teremtőnek nevezte Font Sándor, a Fidesz mezőgazdasági szakpolitikusa, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke azt a - becslése szerint több tízezer termelőt érintő -, januártól hatályba lépett rendeletet
2008. április 20. vasárnap 07:20 - Hírextra
Az ellenzéki képviselő az MTI-nek szombaton azt mondta: megdöbbentőnek és érthetetlennek látják azt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium által hozott rendeletet, amely újraszabályozza többek között a szabadépítésű, függővázas rendszerek építését, amelyekbe a fóliasátrak is tartoznak.

A rendelkezés szerint a beépítendő területeken, ha a fóliasátor száz négyzetméternél nagyobb alapterületű vagy hat méternél magasabb, illetve ha azt fél évnél tovább szeretnék felállítani, bejelentést kell tenni róla. Külterület esetében csak akkor nem kell ezt megtenni, ha a fóliasátor nem áll fenn hat hónapnál tovább.

Az időkorláttal kapcsolatban kitért arra, hogy ma már sok helyen modern, drága, új típusú fóliákat alkalmaznak, amelyek éveket is kibírnak, leszerelésük után pedig humuszolhatók.

A bejelentésről szólva azt mondta: ez az engedélyeztetési eljárás nem az építési engedélyezés körébe tartozik, de az építési törvény gyakorlatilag nem tesz különbséget a két eljárás között. Így ha a valamelyik feltételnek nem felel meg a fóliasátor, akkor az eljárás során építésügyi hatóság által engedélyezett tervezővel építészeti rajzot kell készíttetni, ahhoz csatolni kell tulajdoni lapot, térképmásolatot, egyéb irományokat és szakhatósági engedélyeket. Utóbbiak illetékkötelesek, így a politikus számítása szerint egy fóliasátor esetében 150-200 ezer forintba is kerülhet az eljárás. A kezdeményezésre 30 napon belül kell, hogy választ kapjon a kérelmező.

Font Sándor kitért arra is, hogy a januártól életbe lépett szabályozás szerint június végéig kérhetnek fennmaradási engedélyt a tulajdonosok a már meglévő és a szabályozás miatt érintett fóliasátrakra. Aki ezt nem teszi meg, arra milliós nagyságrendű bírságot is kiszabhatnak.

A képviselő felidézte: Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter korábban a mezőgazdaságban többször is kitörési pontnak nevezte a zöldség-gyümölcstermesztést.

Font Sándor szerint a kormány a mezőgazdaság egyik nagyon széles rétegére terhelt újabb megszorítást, holott ez az ágazat "folyamatosan nulla vagy mínusz szinten vészeli túl az egyik vagy másik évet". Hozzátette: az újabb százezrek kiadása válaszút elé állítja a termelőket, hogy érdemes-e, szabad-e még ebben az ágazatban fejleszteni vagy sem.


Mint mondta, kérdésként merül fel az is, hogy miután bevonják a fóliasátrakat a szilárd építésű házak engedélyezteti eljárása alá - ezáltal jogilag nem lesz különbség egy fóliasátor és egy lakóház között - a fóliasátor bevonhatóvá válik az ingatlanadózás alá. Hangsúlyozta: választ várnak a kormánytól, a rendeletet alkotó minisztériumtól és a földművelésügyi tárcától arra, hogy "valóban így gondolták-e ezt a rendeletet".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását