2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Másfél millió cukorbeteg Magyarországon!

Csaknem másfélmillió cukorbeteget tartanak nyilván Magyarországon - mondta Winkler Gábor főorvos, a Magyar Diabetes Társaság elnöke csütörtökön Tihanyban, a szervezet négynapos kongresszusának megnyitását megelőző sajtótájékoztatón.
2008. április 18. péntek 07:40 - Hírextra
Hozzátette, hogy másfélszer ennyi lehet azoknak a száma, akik a cukorbetegség valamelyik "előállapotában" vannak, ezért rendkívüli a jelentősége a megelőzésnek.

A főorvos rámutatott arra, hogy egy friss felmérés szerint a betegség szövődményei, illetve "társulása" más betegségekkel, a felnőttek egynegyedénél volt kimutatható. Elmondta azt is, hogy az európai országokban összesen 53,2 millió cukorbeteg van, ez a teljes lakosság 8,4 százalékát teszi ki.
A társaság elnöke közlése szerint a diabetesállapot a legsúlyosabb kockázatot jelenti például a szív- és érrendszeri megbetegedések esetében.

A főorvos különösen a megelőzésre irányította rá a figyelmet, hangsúlyozva: az 1-es típusú, vagyis örökletes, kora gyermekkortól meglévő cukorbetegség esetében "szerények a lehetőségek", viszont a 2-es típusúnál (felnőtt korban kialakult cukorbetegség) nagy jelentősége van a helyes életmódnak.
Komoly rizikótényezőnek nevezte az elhízást (a felnőttek 25-30 százaléka túlsúlyos), a mozgásszegény életmódot, a gyakori és tartós stresszhelyzetet, a túlzott alkoholfogyasztást.
Winkler Gábor végül bemutatta a kongresszusra megjelentetett, A Magyar diabetológia története című, 600 oldalas, reprezentatív könyvet. Mint mondta, "olyan tudománytörténeti munkát sikerült letenni, amely talán a jövő orvoskutatóinak is forrásául szolgálhat".

Vándorfi Győző főorvos, a kongresszus főszervezője utalt arra, hogy egy 3-4 évvel ezelőtti felmérés szerint csak a cukorbetegségi szövődmények kezelése 17 milliárd forintba került évente. Hangsúlyozta, hogy ha egészségesen élnénk, sok milliárd forintot lehetne megspórolni.
A négynapos tihanyi kongresszuson mintegy 1200 orvos vesz részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását