2024. május 2. - Zsigmond

Szakértői bizottság Zsanett-ügyben

Független szakértői bizottság alakult a Zsanett-ügy eljárásában elkövetett esetleges hibák feltárására - közölte a bizottság felállítását kezdeményező Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) csütörtökön az MTI-vel.
2008. április 17. csütörtök 18:01 - Hírextra

A civil szervezet E. Zsanett jogi képviselőinek tájékoztatása és az ügy iratainak előzetés tanulmányozása alapján jutott arra a következtetésre, hogy hasznos lenne, ha neves büntető- és büntetőeljárás-jogászok vizsgálnák meg az ügyet - áll a közleményben.

A bizottság feladatának tekinti, hogy megvizsgálja az ügy iratait, figyelemmel kísérje az eljárás hátralévő részét, megállapításait írásban összegezze, szükség szerint jogalkotási és jogalkalmazási javaslatokat fogalmazzon meg a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülése érdekében, és a nyilvánosság előtt megjelenítse tevékenységét és álláspontját.

A bizottság nem foglal állást a konkrét ügyben és nem vizsgálja annak tágabb értelemben vett politikai környezetét.

A bizottságban jogvédő szervezetek képviselői és egyetemi szakértők vesznek részt, így többek között Dénes Balázs jogász, a TASZ elnöke, Fazekas Tamás ügyvéd, a Magyar Helsinki Bizottság tagja, Hack Péter, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem oktatója és Tóth Mihály, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője.

E. Zsanett és az öt rendőr ügye azt követően kapott nyilvánosságot, hogy a 21 éves lány 2007 májusában azt állította: az őt igazoltató rendőrök egy sötét mellékutcába vitték, ketten erőszakot követtek el rajta a másik három rendőr jelenlétében. Az ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség nyomozást indított, ám azt részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában decemberben megszüntették. Januárban a Budapesti Nyomozó Ügyészség az ügyben hamis vád miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított. A rendőrökkel szemben E. Zsanett jogi képviselője ezt követően pótmagánváddal élt.

A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa március 21-én a Zsanett-ügyben korábban meggyanúsított öt rendőrt szolgálatban kötelességszegés miatt bűnösnek mondta ki első fokon, és pénzbüntetésre ítélte, ugyanakkor a hivatali visszaélés vádja alól felmentette a vádlottakat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását