2024. május 4. - Mónika, Flórián

Heten haltak meg a folyóvá duzzadt patakban

Félóra alatt a 36-szorosára duzzadt Új-Zélandon egy hegyi patak és egy iskolai kirándulócsoport hét tagját magával sodorta a halálba.
2008. április 16. szerda 12:20 - Hírextra
A 12-fős, túrázó csoport a vadregényes Északi-szigeten, a Mangatepopo folyó felső folyásának szurdokában gázolt éppen a vízben, illetve a parton kedd délután, amikor egy váratlan felhőszakadás nyomán hirtelen sokszorosára duzzadt az általában csupán patak víztömege.

Noha a tíz gyerek minden lehetséges védőfelszereléssel el volt látva és két tapasztalt túravezető tanár kísérte őket, a keskeny és meredek, sziklatömbökkel teli szurdokban hatalmas erővel zúduló víz hat diákot és egy tanárt magával sodort a halálba, a holttestek egy részét kilométerekkel odébb találták meg.

Kedd este még sötétben, éjjellátó helikopterrel is kutattak esetleges túlélők után.
A túrát szervező, Sir Edmund Hillary nevét viselő turistaközpont szerint nem kaptak semmiféle figyelmeztetést komolyabb időjárási anomáliáról, csak kisebb záporok lehetőségét jelezték nekik előre. Az országos meteorológiai szolgálat viszont azt állítja, hogy igenis jelzett előre heves esőzéseket, sőt vihart a legközelebbi nagyobb település, Turangi város vidékére.

Mindenesetre a kirándulóközpont vezetője, Grant Davidson szerint semmiféle előjele nem volt a természeti csapásnak. Davidson közölte, hogy 24 év alatt soha nem látott ilyen hirtelen és nagyarányú folyóduzzadást.

A Tongariro Nemzeti Parkban történt tragédia mélyen megrázta az egész országot, Helen Clark miniszterelnök a parlamentben nyilvánította részvétét, "minden közösség, iskola és család legrosszabb rémálmának" nevezve a történteket.

Új-Zéland híres vadregényes tájairól és az ország lakosai közül sokan büszkék a természettel való közeli együttélésre. A 4,2 millió lakosú országban hétköznapi hobbinak számít a hegymászás, a túrázás, a vitorlázás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását