2024. július 25. - Kristóf, Jakab

Gombakivonattal a rák ellen

Egy gombából nyert kivonat, amelyet Kelet-Ázsiában évszázadok óta használnak a gyógyászatban, megállíthatja a laboratóriumi mellráksejtek növekedését, így új fegyver lehet a kór elleni küzdelemben - közölték amerikai kutatók.
2008. április 16. szerda 14:07 - Hírextra
A Phellinus linteus elnevezésű gombafaj rákellenes hatásúnak bizonyult mellráksejtek laboratóriumi vizsgálatakor. A kutatók szerint az AKT nevű enzimet blokkolja, amely a sejtnövekedést irányító jeleket ellenőrzi.

A kínai, koreai és japán orvoslásban is ismert gomba tumorellenes hatását korábban már bőr-, tüdő- és prosztatarák sejtjeivel szemben is kimutatták. A mostani, mellráksejteken végzett kutatás azonban az első, amikor a hatásmechanizmust is kezdik megérteni a tudósok.

Daniel Sliva, az indianapolisi Metodista Kutatóintézet munkatársa elmondta, hogy a gomba kivonata csökkentette az új ráksejtek ellenőrizetlen növekedését, visszaszorította agresszív viselkedésüket és elzárta az újonnan kialakuló, a tumort tápláló véredényeket.

"Ma még nem tudjuk ezt az új tudást alkalmazni a modern orvoslásban, de reméljük, hogy tanulmányunk más kutatókat is bátorít a gyógyító gombák rákkezelésben való alkalmazhatóságának feltárására" - mondta Daniel Sliva, a British Journal of Cancer szaklapban megjelent kutatás vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását