2024. április 26. - Ervin

Megint 72 óra

Fogócska volt a belvárosban megint. Talán bunkók voltak a „nemzeti rock rajongójával” a jegyirodában, talán nem. A lány úgy érezte kigójozták a boltból. Valamivel később az irodát felgyújtották, majd tüntetést szerveztek ellene. A megalázottsá
2008. április 12. szombat 08:19 - Tálos Lőrinc
Gyermeteg volt és veszélytelen. Én nagyjából akkor mentem haza, amikor nem voltak többen egy gimnáziumi osztálynál, és a fél fővárost lezárta a rendőrség. A frusztrált „nemzeti rock rajongóknak” tüske volt a körme alatt a hétfői fiaskó. Gyakorlatilag sms-ben, e-mailben és iwiw-üzenőfalon fél nap alatt megalázó túlerőt szervezett rájuk néhány civil. Ahhoz hasonló lehetett ez, mint a Horgász a pácban című örökbecsű francia filmvígjátékban, amikor a Luis de Funes alakította orvhorgász a parton nyesett fűzfavesszőből, cérnából és hajlított tűből improvizált felszerelésével porig alázza minden ellenfelét a pecaversenyen.



Gyanítani lehetett, a visszavágón még többen lesznek az ellentüntetők, hiszen arról már az egész ország tudhatott, sőt még Gerhard Schröder is. Csütörtökön attól zengett a sajtó, hogy Gyurcsány Ferenc is csatlakozik – az egyébként Fideszes politikus kezdeményezte – választüntetéshez. Emlékezzünk, amikor Bácsfi Diana és nem egész három és fél fő híve nyilaskeresztes plakátokkal ragasztotta körbe a nagykörutat, az akkor éppen kormányválságot átélő MSZP tömegével buszoztatta fel híveit a fővárosba, hogy ha kormányzással nem megy, hát szimbolikus ügyekkel pofozza helyre népszerűségi adatait. Igaz, több antifasisztának épp a miniszterelnök személyes megjelenése miatt ment el a kedve az egésztől. Az antifasizmus csak akkor lehet hiteles, ha önmagáért való, és nem fűződik hozzá érdek.

Nem volt más lehetősége a „nemzeti rock rajongóknak” mint egy fricskával fordítani az ügyön. Tomcat pedig ért a fricskákhoz, gond nélkül mászott már meg egy másik hidat, mint amit rendőrségünk védett. Gyülekezési törvényünknek ugyanis vannak gyenge pontjai. Helyesbítek, a rendőrség szellemi képességeinek vannak gyenge pontjai. Elég alkalmazkodni ahhoz, hogy a kialakult gyakorlat szerint a rendőrség úgy hajlítgatja a gyülekezési törvényt, ahogy a szája íze éppen megkívánja, ahhoz, hogy a „nemzeti rock rajongói” valamiben győztesnek érezzék magukat. Én láttam a csillogó tekinteteket, a Kossuth téren, jaj de örültek annak, hogy kettős mércén kapták a rendőrséget, azóta is győztesnek érzik magukat.

Tudni illik a rendőrség, ha nem tetszik neki a tüntetés, akkor jó szigorúan alkalmazza a gyülitörvényt, cinikusan használja ki a homályos megfogalmazás adta lehetőségeket, vagy rugalmatlanságról tesz tanúbizonyságot. Ilyen volt, amikor a szocialista-szabad demokrata kormány rendőrsége majdnem mindig úgy határozott, hogy a tervezett demonstráció a „közlekedés aránytalan sérelmével járna”.

Másik sánta pontja a gyülitörvénynek a három napos előzetes bejelentési kötelezettség, mivel az a spontán felháborodásból szerveződő tüntetések – így az őszödi beszéd, vagy a „nemzeti rock rajongóinak” a jegyiroda elleni fellépése elleni tiltakozás – ellehetetlenítése. Az emberi jogok európai bírósága elmarasztalta hazánkat, a hetvenkét órás bejelentési kötelezettség szigorú alkalmazása miatt. Állásfoglalása szerint ezek, amennyiben más jogszabályokba érdemileg nem ütköznek, mások jogaiba nem ütköznek, bűncselekményt vagy arra felhívást nem követnek el, nem tekinthetők törvényellenesnek.

A kognitív képességeiről ismert rendőrségünk azóta sem tudja feldolgozni ezt. Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után, félve a következményektől hagyta a Kossuth téri permanens tüntetést, hogy aztán később, a mutassa az izzókészletét logikáját követve mégis feloszlassa azt, mit ad Isten, éppen október 23-ára virradóra.



Tomcat tehát – a hírek szerint – ippeg úgy jelentette be a „nemzeti rock rajongóinak” jegyiroda-ellenes rendezvényét, hogy arra ne lehessen három napon belül ellentüntetést szervezni. Ám a rendőrség a benyújtott kérelmet mégis elfogadta, teszem hozzá: nagyon helyesen. Ezt a hetvenkét órát el kéne már törölni. Még a gyülitörvénynek a gyülekezési szabadság elvével ellenkező irányú, szigorító kiigazítását szorgalmazó Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere is elismeri, hogy a három nap eltúlzott, a bejelentést követően néhány óra elégséges lehet, hogy a rendőrség felkészülhessen.

Tomcat továbbment: ha a rendőrség szívélyes közlése és az ellentüntetéssel kapcsolatban folytatott gyakorlata alapján kevesebb, mint a törvényben előírt három nap is elegendő a tüntetés elfogadtatására, akkor közvetlenül a Jászai Mari téri rendezvényük után jelentenek be egy másikat, fél órával későbbre a Kossuth térre, majd a Szabadság térre és így tovább. A rendőrségnek hosszú éjszakája volt.

BRFK-közlemény
"Tekintettel az idő rövidségére a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem tudja megvizsgálni, megalapozott döntést hozni arról, hogy a bejelentett rendezvény tudomásul vehető, vagy fennáll a gyülekezési törvényben meghatározott tiltó okok egyike" - BRFK

Tafferner Éva kiegészítésül elmondta: ennek alapján a rendőrség nem avatkozik be addig, amíg a gyülekezési törvény szerinti tiltó ok nem áll fenn, addig nincs lehetősége az összegyűlt tömeg feloszlatására.

A BRFK 18.45 óráig tudatosan nem avatkozik be, csak akkor, ha a demonstráció elveszíti békés jellegét, a résztvevők jogsértő cselekményt követnek el - magyarázta.

A szóvivő ugyanakkor hozzátette: 18.45 óra után a demonstrációt spontán rendezvénynek minősítik és a jogszabálynak megfelelően járnak el.

A BRFK álláspontja a közlemény szerint továbbra is az, hogy "a gyülekezési törvényben meghatározott határidő betartása mellett kell a demonstrációkat bejelenteni, joggal való visszaélésnek, illetve rendeltetésellenes joggyakorlásnak tekinti azokat az eseteket, amikor szándékosan figyelmen kívül hagyják a szervezők a felkészülésre, előkészületre szánt törvényi határidőt".

Az elmúlt évek gyakorlata is azt mutatja, hogy a BRFK számos esetben hozott közigazgatási hatósági végzést arról, mivel a bejelentés elkésett, és elegendő idő már nem állt rendelkezésre az elvárható feltételek biztosítására, a bejelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

Az elmúlt években arra is számos példa volt: annak ellenére vett tudomásul rendezvényeket a rendőrség, hogy a háromnapos határidőn belül érkeztek, mert ezekben az esetekben volt kellő ideje felkészülni a biztosítási feladatokra.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását