2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az erős euró miatt jön sok kokain Európába

Az eurónak a dollárral szembeni erősödése hozzájárulhat ahhoz, hogy csökken az Egyesült Államokba irányuló kokain mennyisége, míg Európában emelkedik - jelentette ki Brüsszelben John Walters, az amerikai kábítószer-ellenes szolgálat vezetője.
2008. április 12. szombat 13:23 - Hírextra

Elmondta, hogy az Egyesült Államokban - miközben nőtt a kokain ára - csökkent a tisztasága. Európában ugyanakkor nagy mértékben több lett belőle, mert a kábítószer-kereskedők is hasznot húznak a valuták árfolyamának változásából.

Walters aggodalommal szólt arról, hogy megnövekedett a Kolumbiából Venezuelán és Nyugat-Afrikán keresztül Európába beáramló kokain mennyisége.

A hosszú távú megoldás az országok számára, így az európai államoknak is, amelyeknek jobb kapcsolataik vannak Hugo Chávez venezuelai elnökkel, mint az Egyesült Államoknak, hogy szóba álljanak vele, és meggyőzzék a kereskedés leállításának szükségességéről. Az amerikaiak célja nem az, hogy az Egyesült Államokból Európába irányítsák a kokaint, hanem ennek a kábítószercsempészetnek a felszámolása - mondta.

Hozzátette: "Számos találgatás látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy az euró befolyása és ereje mögött a kokain európai ára áll. Sokkal jövedelmezőbb (euróban üzletelni) és jobb a valuta átváltása is".

Az Európai Unió szóvivője nem kommentálta a kijelentést, de az bizonyos, hogy az elmúlt egy évben az euró 20 százalékkal lett erősebb az amerikai dollárral szemben. Az euró rekordot is döntött azzal, hogy most már 1,59 dollárt is adnak érte. Pénteken egy euró 1,5825 dollárt ért.

Az amerikai dollár ugyanakkor sokat veszített értékéből többek között az amerikai gazdaság teljesítményének csökkenése, a kamatok alacsony mértéke, valamint a hitelválság miatt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását