2024. május 12. - Pongrác

Generációs törésvonal a jogásztársadalomban

Generációs törésvonal figyelhető meg Magyarországon az uniós jogalkalmazásban: főként a fiatal jogásztársadalom ismeri a közösségi joganyagot. Osztovits András bíró és Fazekas Judit, a Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára erről egy buda
2008. április 10. csütörtök 13:23 - Hírextra
"Egyfajta törésvonal figyelhető meg a magyar jogásztársadalomban az európai uniós jog ismerete, az európai uniós joganyaghoz való hozzáállás vonatkozásában. Ez a törésvonal nem valahol középen húzódik, hanem van egy szűk kör, akik magas szinten ismerik, alkalmazzák, oktatják az uniós jogot, és van a magyar jogásztársadalomnak a nagyobbik fele, akik számára a közösségi uniós jog még mindig valami misztikus ködbe vész" - mondta Osztovits András bíró, főiskolai docens.

Ez a törésvonal egyfajta generációs törésvonal: inkább a fiatalabbak - akik az egyetemen tanulták ezt - nyitottabbak a közösségi jog felé - fűzte hozzá.

A szakember kiemelte: 2004. május 1-jétől hatályos Magyarországon ez a hatalmas mennyiségű joganyag, amelyet minden jogásznak ugyanúgy ismernie és alkalmaznia kell, mint bármelyik magyar jogszabályt. Az ismerethiányból pedig nemcsak a jogászoknak, hanem az általuk képviselteknek is hátrányuk származhat - mondta.

Fazekas Judit szintén kiemelte: akár komoly anyagi veszteséggel is járhat az uniós joganyag ismeretének hiánya.

A szakállamtitkár szerint is alapvetően a fiatalok barátkoztak meg az uniós joganyaggal. Ugyanakkor nem lát éles törésvonalat a magyar jogásztársadalomban, de nyilvánvaló, hogy akik már a karrierjük végén járnak nem akkora lelkesedéssel akarják megismerni a közösségi jogot - tette hozzá.

Érdeklődés van a jogászi hivatalrendeknél, de azt nem lehet mondani, hogy az összes jogalkalmazó ismeri az uniós joganyagot - mutatott rá.

Osztovits András szerint a helyzeten segíthet az a most megjelent kiadvány, amely az Európai Unió alapító szerződéseit magyarázza meg.

Az Európai Unió alapító szerződéseinek magyarázata című könyv szerkesztőjeként Osztovits András elmondta: a 2400 oldalas, kétkötetes kiadványban 367 cikket magyaráztak meg a szerzők. A könyv megírásához 850 ítéletet, 700 irodalmi művet használtak fel a magyar és a külföldi jogirodalomból - tette hozzá.

A Complex Kiadó gondozásában megjelent kiadványt azok számára írták, akiknek napi munkájukban szükségük van az uniós joganyagra. A könyv gyakorló jogászoknak ad választ konkrét kérdésekre - mondta Osztovits András.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását