2024. május 22. - Júlia, Rita

Vádemelés az SZDSZ-es tisztújítás ügyében

Vádat emelt az ügyészség az SZDSZ 2007-es tisztújítása ügyében nyolc ember ellen - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-vel.
2009. május 29. péntek 11:34 - HírExtra
Skoda Gabriella tájékoztatása szerint a XI. és XXII. kerületi ügyészség T. A. Ildikó és hét társa ellen emelt vádat magánokirat-hamisítás vétsége miatt.

"A vádirat szerint T. A. Ildikó - az SZDSZ egyik megyei szervezetének elnöke - a párt 2007. március 30-31. napján tartott országos tisztújító küldöttgyűlésén rávette vádlott-társait arra, hogy négy távol lévő küldött nevében regisztrálják magukat a küldöttgyűlésen, és a regisztrációt követően a kézhez kapott szavazólapokkal a távol lévő küldöttek nevében szavazzanak" - írta közleményében a szóvivő.

Az ügyészség szerint ugyanígy járt el F. József hatodrendű vádlott is, aki a párt egy másik megyei szervezetének küldötteként vett részt a küldöttgyűlésen. A vádlott a vele együtt megjelent élettársát és annak barátnőjét vette rá arra, hogy két, meg nem jelent küldött nevében regisztrálják magukat és adják le szavazataikat.

A közlemény szerint a regisztrációhoz nem volt szükség a személyazonosság ellenőrzésére, a regisztrációs ív alapján történt a jelenlevők számának, a határozatképességnek a megállapítása és jegyzőkönyvi rögzítése.

"A meghamisított jelenléti ívek alapján az országos tisztújító küldöttgyűlés jegyzőkönyve valótlan adatokat tartalmaz" - szögezte le az ügyészség, hozzátéve, hogy a jegyzőkönyvet 2007. április 24-én nyújtották be a Fővárosi Bírósághoz.

Az ügyészség szerint a vádlottak cselekménye részben felbujtóként, részben bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétségének minősül, amelyet a törvény egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel rendel büntetni.

Az eljárást a Budai Központi Kerületi Bíróság folytatja le.

A rendőrségi nyomozás azért indult még tavaly február 18-án, mert az SZDSZ 2007-es tisztújító küldöttgyűlésén több olyan küldött aláírása szerepelt a regisztrációs íveken, akik nem voltak jelen. A párt belső vizsgálata igazolta, hogy szabálytalanságok történtek. A Jüttner-bizottság vizsgálata megállapította: T. Asztalos Ildikó, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnök Fodor Gábor érdekében négy illetéktelen küldöttet buzdított arra, hogy szavazzon. Kóka János, az SZDSZ akkori elnöke szerint ha ez nem történt volna meg, akkor nagy valószínűséggel már az első fordulóban elnök lett volna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását