2024. április 19. - Emma

Tovább szigorodik a WADA

Az az ország, amely nem tartja be a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályait, január 1-jétől nem rendezhet a nemzetközi sportági szövetségek égisze alá eső sporteseményt. Az új kódex előírásainak betartásához Magyarországon kormányrendelet- é
2008. április 9. szerda 16:16 - Hírextra

A növekedési hormon ellenőrzésének főpróbája a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság lesz. Ez a vizsgálat vérvétellel történik, s tekinthető az IGF(insulin-like grown factor, azaz inzulinszerű növekedési tényező)-tesztek előszobájaként.

"Az IGF nem tévesztendő össze a növekedési hormonnal (HGH), a kettő együttes kombinációjával lehet igazán kirobbanó eredményt elérni" - mondta az MTI-nek Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője. "A növekedési hormon szedésének egyik jele az arc deformálódása, az állkapocs megerősödése. Az IGF, amely az interneten 1500-1600 dollárért megrendelhető, az izomsejtszámot növeli, valamint a programozott sejthalál ellen hat. A szer jelenleg nem kimutatható, ehhez az izomból kellene mintát venni. Mellékhatása, hogy a szív- és érrendszer nem tudja elviselni a hirtelen megnövekedett izommennyiséget."

A WADA szigorít a szankciók tekintetében is, minden szernél egységes büntetési tétellel, ugyanakkor egyfajta vádalku keretében honorálják az együttműködő magatartást. A levett minták visszamenőleg is újravizsgálhatók lesznek, erre 8-10 évig van lehetőség.

Tiszeker Ágnes elmondta, a pozitív A mintát követően a sportoló versenyzési jogát azonnal fel kell függeszteni, a B tesztet pedig tíz napon belül el kell végezni. Amennyiben a vizsgálatot végző labor jelzi, hogy adott sportolónál gyanú merült fel, úgynevezett longitudinális ellenőrzésére kerül sor, azaz a versenyzőt egymás után többször tesztelik.

A WADA sorrendet állít fel a nemzetközi sportági szövetségek között is, és ellenőrzi őket. Jelenleg a nemzetközi atlétikai (IAAF), kerékpáros (UCI) és súlyemelő-szövetség (IWF), valamint az európai labdarúgó szövetség (UEFA) számít élenjárónak az ellenőrzés területén.

Az UCI már elkezdte az úgynevezett doppingútlevél (biological passport program) bevezetését, azaz 5-10 mérés alapján megrajzolják a versenyző szteroidprofilját, vértérképét, s a jövőbeni ellenőrzéseknél ezekhez hasonlítják az eredményeket. Ily módon akkor is büntethető valaki doppingolásért, ha nem produkált pozitív tesztet - hívta fel a figyelmet a MACS irányítója.

A tavaly novemberben elfogadott új WADA-kódex alapján akkreditálják és minősítik minden ország doppingellenes szervezetét, vizsgálják a működéséhez szükséges jogi és törvényi hátteret. Még részletesebben szabályozzák a mintavétel körülményeit, így az világszerte teljesen egységes lesz. Amelyik nemzet nem tartja be a kódex előírásait, kizárja magát nemzetközi sportesemény rendezéséből.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását