2023. november 28. - Stefánia

Légierővel a napsütésért

A győzelem napján, május 9-én rendezendő díszszemle idején Moszkvában bizonyosan sütni fog a nap: a moszkvai önkormányzat egymillió rubelt különített el a felhők eloszlatására. A felhőoszlatás ügyét a lakásgazdálkodási és jóléti osztályra bízták.
2008. április 9. szerda 13:18 - Hírextra

Az osztály munkatársai nem holmi könyörgő táncokat lejtve, imákat mormolva, vagy állatokat feláldozva teljesítik a feladatot, hanem megrendelik a légierőnél.

Az önkormányzat hangsúlyozza, hogy a jó idő előállítására ma már ökológiailag tiszta, egyáltalán nem káros anyagokat - ezüstjodidot, esetleg szárazjeget, vagy cseppfolyósított nitrogént - használnak.

Ezek nagy magasságban kiszórva kicsapják a felhőkből a nedvességet, vagyis tulajdonképpen esőcsinálásról van szó. Éppen ezért a repülőgépekről Moszkva határától mintegy 100 kilométerre oszlatják a felhőket, ami azt jelenti, hogy a főváros környéke is napfényben fürödhet aznap.

A jó idő előállítása nem újdonság: például Moszkvában a győzelem napja mellett az első szeptemberi hétvégén tartott város napját is napsütésben szokás ünnepelni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását