2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ben Hur szerette a fegyvereket

A hét végén elhunyt Oscar-díjas nemcsak kiváló színészi játékával, hanem a fegyvertartás jogáért való fanatikus küzdelemmel is beírta a nevét az amerikai történelembe. Hestonban és Ronald Reagenben az elnökséget kivéve nagyon sok rokon vonást lelhet fel
2008. április 8. kedd 10:40 - Hírextra
Mindketten színészek voltak, vezetők és konzervatívok. Távol estek a hollywoodi demokratikus fősodortól. S végül mindkettejüknek meg kellett küzdenie az Alzheimer-kórral.

Ám Heston konzervativizmusa egyetlen témában csúcsosodott ki: a fegyvertartásért való elszánt harcban. 1998-tól öt évig töltötte be Amerikában a fegyverviselők jogait képviselő Nemzetközi Lövészegylet (NRA) elnöki tisztét, és ezalatt a szervezet tagsága négymilliósra nőtt.
Az igazukért küzdő történelmi hősöket megformáló színész a hetvenes évektől jelmezeitől megszabadulva a fegyvertartásért folyó küzdelem ikonjává vált.

A róla szóló megemlékezések nemcsak a színészt, hanem a fegyverjogi aktivistát is méltatták. George W. Bush amerikai elnök a szabadság melletti elkötelezettségét emelte ki. A korábbi first lady, Nancy Reagan pedig megemlékezett Heston férjével való hosszú együttműködéséről.

A legtöbbször emlegetett történet ezzel kapcsolatban 2003-ban született, amikor betegsége miatt Hestonnak le kellett mondania az NRA vezető pozíciójáról. "Aktív közreműködése nélkül, bizton állíthatom, hogy a bátyám nem lett volna az Egyesült Államok elnöke" - mondta neki akkor Jeb Bush, a floridai kormányzó.

A 2000-ben közzétett elnökválasztási adatok alátámaszthatták Heston és követői politikai súlyát: a választók felének volt fegyver a házában, és közülük 61 százalék szavazott Bushra. Míg a fegyvertelen háztartásokból származó voksok 58 százalékát szerezte meg a fegyvertartás megszigorításáért küzdő demokrata Al Gore.

Azóta a demokraták mindent megtesznek, hogy helyreállítsák "jó vadász" reputációjukat az értékes szavazótábor előtt. Ma már az elnökjelöltségért kampányoló Hillary Clinton is szívesen beszél arról, hogy apja tanította vadászpuskával bánni és Arkansasban lőtt is egy kacsát.

A februári észak-illinois-i egyetemi vérengzés után pedig mindkét elnöki posztra váró demokrata, Barack Obama és Clinton is sietett kijelenteni, hogy támogatja a fegyverviseléshez való jogot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását