2024. április 20. - Tivadar

Soron kívüli ülést tart az MSZP

Az aktuális politikai helyzetet értékeli az MSZP választmánya szombati, soron kívüli ülésén - mondta Simon Gábor, a testület elnöke hétfőn az MTI érdeklődésére.
2008. április 7. hétfő 16:58 - Hírextra

A választmányi ülésen Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke, miniszterelnök is részt vesz majd - közölte.

Az MSZP választmányának elnöke kérdésre válaszolva elmondta: nincs soron kívüli kongresszus összehívására vonatkozó napirendi pont. A távirati iroda azért kérdezte ezt, mert úgy tudja, hogy heteken belül összeülhet az MSZP soron kívüli kongresszusa. A párt országos elnökségében arról nincs vita, hogy szükség van a legfelsőbb döntéshozó testület összehívására. Egyrészt azért, mert a koalíciós kormányprogramot is a kongresszus hagyta jóvá, ezért az új kormányprogramról is annak kell döntenie, másrészt meg akarják vitatni a kormány és az MSZP feladatait az új helyzetben - tudta meg az MTI.

Arról azonban vita van a szocialista pártvezetők között, hogy legyen-e tisztújítás is. A miniszterelnök-pártelnök - az MTI információi szerint - lehetőséget adna a tagságnak arra, hogy a személyi kérdéseket is felvessék a kongresszuson.

A soron kívüli kongresszust várhatóan az SZDSZ április 27-i küldöttgyűlése után tartanák, ugyanis a szabad demokraták ezen a napon döntenek a koalícióból való kilépésről.

Az MSZP választmánya kétharmados többséggel dönthet a soron kívüli kongresszus összehívásáról.

Az MTI információi szerint a választmányt az elnökség kérheti fel a kongresszus összehívására, amely pénteken - egy nappal a választmány ülése előtt - tanácskozik.

A párt honlapján olvasható alapszabály szerint két tisztújító kongresszus között az érvényes megbízással rendelkező küldöttek részvételével kongresszust kell összehívni, ha a kormányzati szerepvállalásról, a koalícióalakítás feltételeiről és a koalíció felmondásáról kell dönteni.
Emellett az országos elnökség - saját hatáskörében - összehívhat kongresszust fontos nemzetközi vagy hazai politikai ügy megvitatására, ebben a párt álláspontjának kialakítására. E kongresszus napirendjére az elnökség tesz javaslatot, de tisztújítást és alapszabály-módosítást nem javasolhat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását