2024. április 19. - Emma

Korszerű műszert kapnak

A nagy értékű műszeradományt 2008. április 9-én adja át Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke a Gyermekklinika igazgatójának prof. Dr. Tulassay Tivadarnak.
2008. április 7. hétfő 13:51 - Hírextra

Az új műszer segítségével évente hozzávetőleg 250-300, a gyomor- és béltraktus betegségeiben szenvedő gyermekeket tudnak vizsgálni az orvosok.

A most átadásra kerülő Olympus endoszkópos toronyrendszer, valamint a hozzá tartozó felső és alsó endoszkópok lehetővé teszik a nyelőcső, a gyomor, a nyombél és a vastagbél korszerű, megbízható vizsgálatát. Az endoszkóppal nyert képek a számítógépes rendszer segítségével egyszerűen tárolhatók. A rendszer kiegészítő része még egy mosóeszköz, amely jelentősen könnyíti az endoszkópok alapos, gyors tisztítását.

Az endoszkópos rendszer alkalmazása lehetővé teszi, hogy a daganatos betegeknél gyakran kialakuló, gyomor - bél csatornát érintő, vérzéssel járó szövődményeket korai felismerését.
Az endoszkópok alkalmasak az ún. NBI (narrow banding imaging) vizsgálatokra is, ennek segítségével szinte szövettani szinten vizsgálható a gyomor és bélnyálkahártya felszíne, ami a korábbi eljárásoknál sokkal pontosabb diagnózis felállítását teszi lehetővé.

A forradalmian új képalkotás egyedülálló lehetőséget ad a gyermekkorban mind gyakrabban előforduló primer gastroenterologiai daganatok korai felismerésére.

Az eszköznek nélkülözhetetlen szerepe van a tumor prevencióban, hiszen a gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyermekek rendszeres endoszkópos vizsgálatával időben észlelni lehet a daganatos elfajulás legkorábbi jeleit is. Ugyancsak elengedhetetlen a korszerű endoszkópos rendszer a bélrendszer polippal járó kórképeinek a megítélésében, amelyek közül számos rosszindulatú elfajulásra is hajlamos.

A XXI. század igényeinek mindenben megfelelő, 33.2 millió értékű műszert a Gyermekrák Alapítvány a személyi jövedelemadó egy százalékából befolyt támogatásból tudta megvásárolni.

A kiemelkedően közhasznú szervezet jelenleg 825 rákbeteg gyermeknek biztosít térítésmentesen gyógyszereket, vitaminokat, táplálék-kiegészítő készítményeket, családjuknak rendszeres anyagi támogatást nyújt. Az onkológiai kezelésben részesülő kis betegek szakszerű életmód, illetve életvezetési tanácsadást is kapnak az Alapítványnál dolgozó orvostól. A szervezet gondoskodik a daganatos vagy vérképzőszervi megbetegedésben szenvedő gyermekek megbízható betegszállításáról is.

Kiadó: Gyermekrák Alapítvány

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását