2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Osztrák-orosz olajpaktum

Ausztria és Oroszország szombaton Bécsben, a két ország miniszterelnöke, Werner Faymann és Vlagyimir Putyin jelenlétében megállapodást írt alá a Déli Áramlat gázvezeték - az Európai Unió által szorgalmazott Nabucco vetélytársa - ausztriai szakaszának építéséről.
2010. április 24. szombat 19:29 - HírExtra
A megállapodást Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági és Szergej Smatko orosz energetikai miniszter látta el kézjegyével. A közös sajtókonferencián Putyin élesen bírálta a Nabucco-projektet, mondván, hogy értelmetlen és veszélyes szállítási szerződések nélkül gázvezetéket építeni. Faymann viszont azt hangsúlyozta, hogy Ausztria mindkét gázvezetékben érdekelt, és nem lát érdekkonfliktust a kettő között.

Mint mondta, Ausztriának több lehetősége van, és ezeket "nem játssza ki egymás ellen". Emlékeztetett arra, hogy Ausztria gázszükségletének 70 százalékát Oroszországtól szerzi be. Kiemelte, hogy a földgáz a megújuló energiák kiegészítésére szolgálna, tározókban tartanák, és szükség esetén a hazai energiaszükséglet kielégítésére használnák.

A Déli Áramlat gázvezetéket az orosz Gazprom az olasz Eni céggel közösen tervezi. A vezeték Fekete-tenger alatt, Ukrajna megkerülésével Bulgáriába, majd onnan elágazással Magyarországra és Ausztriába, illetve Görögországba és Olaszországba juttatna földgázt. Kapacitása kezdetben évi 31 milliárd köbméter lenne, amely később 63 milliárdra emelkedne. Az első szállításokat 2013-ra tervezik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását