2024. május 14. - Bonifác

Jégkorszak - Fagyott mamut turnézik a múzeumban

Megnyílt a Jégkorszak című kiállítás kedden a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol a látogatók Gyima, a 40 ezer éves mamutborjú-múmia mellett megtekinthetnek például kitömött európai bölényt, grizzly medvét, hóbaglyot és jegesmedvét is.
2008. április 1. kedd 13:57 - Hírextra
Az érdeklődők megcsodálhatják még a havas hófajdot, a nyugati földikutyát vagy a jégkori kőszáli kecskét is. A tárlaton, melyet videóinstallációk, természeti fotók egészítenek ki, a kitömött állatok mellett több szárított növény - déli ostorfa, komlógyertyán, valamint törpenyír - is helyet kapott.
Matskási István, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója elmondta, hogy a november 17-ig megtekinthető tárlaton az intézménynek a jégkorszakhoz kapcsolódó anyagát mutatják be, a legaktuálisabb ismereteket szeretnék átadni a látogatóknak.

Mint mondta, Gyima, a Szibériában talált 40 ezer éves mamutborjú-múmia azért kapott helyet a tárlaton, mert valami "különlegeset" is akartak prezentálni. A főigazgató megjegyezte: ma is a jégkorszakban élünk, de annak egy felmelegedő szakaszában.

A megnyitó ünnepségen Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára úgy vélte: a természettudományi múzeumban látható Jégkorszak című kiállítás hozzájárulhat a környezettudatos életmód kialakításához.

Kovács Kálmán szerint a tárlat segítségével az emberek elgondolkodhatnak azon is, mit tudunk tenni közösen, hogy a klímaváltozás elviselhető legyen. Az éghajlatváltozásról szólva kiemelte, most van lehetőség arra, hogy a változás ütemét, dinamikáját, élességét tompítani tudjuk.

Mint mondta, "helyre kell tenni sok mindent", egyebek mellett azt, lehet-e élni a fenntarthatóság keretei között.

"Közös ügyünkké vált környezetünk" - fogalmazott az államtitkár, hozzáfűzve, hogy, Magyarországon is átalakult a természethez, a környezetvédelemhez való viszony. Rámutatott arra: noha a politikai élet sok szempontból megosztott, a klímastratégia elfogadásakor egyhangú döntés született.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását