2024. május 3. - Tímea, Irma

Csíkszereda és Székelyudvarhely színészei Budapesten

A csíkszeredai Csíki Játékszín és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásaival folytatódik a Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar színházi estek sorozata április elején a Thália Színházban - közölte az MTI-vel Goldschmied József, a rend
2008. március 31. hétfő 17:01 - Hírextra
A sorozat keretében határon túli színházak és együttesek mutatkoznak be a magyar fővárosban, az idén márciusban a Szabadkai Gyermekszínház Tündér Ilona és Árgyélus királyfi, illetve Hamlet című előadását láthatta a budapesti közönség.

Április 1-jén a Csíki Játékszín adja elő Dale Wassermann, Mitch Leigh és Joe Darion filmvásznon is nagy sikert aratott musicaljét, a La Mancha lovagját. A darabban az inkvizíció börtönébe került Miguel de Cervantes védi meg rabtársai előtt regényhősét, a jó ügyért, az erényért és a szerelemért harcoló álmodozót, Don Quijotét. Az előadást a színház igazgatója és művészeti vezetője, Parászka Miklós rendezte, a főszerepet az idén Jászai Mari-díjjal kitüntetett Fülöp Zoltán alakítja.

Április 2-án és 3-án a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata lép a budapesti közönség elé.

Első este a Thália nagyszínpadán berendezett stúdiótérben lesz látható Zalán Tibor sokkoló hatású, az emberi tűrőképesség határait, a megaláztatás lélektanát vizsgáló darabja, a Katonák, katonák, Pinczés István rendezésében. "Ha háború, akkor semmi sem szent. Nincs törvény, avagy civilek és katonák közt a törvényt katonák szabják. Ha nincs törvény, avagy ha egyoldalú, akkor logika sem feltétlen van a tettekben. És még valami, már-már közhely: a cél szentesíti az eszközt" - foglalják össze a dráma alaphelyzetét a társulat honlapján.

Másnap a székelyudvarhelyi teátrum a Thália Színház Új Stúdiójában Federico García Lorcának, a XX. század egyik legkiválóbb költőjének, drámaírójának fojtott szenvedélyek szőtte, gyönyörű történetét, a Yermát mutatja be. Az előadás rendezője a színház művészeti vezetője, Csurulya Csongor, aki a díszlet és a jelmezek tervezésében is részt vett. A címszerepet a marosvásárhelyi színház tehetséges, fiatal művésznője, Tompa Klára játssza.

A határon túli színházi sorozat április 15-én a Komáromi Jókai Színház gyermekeknek szóló darabjával, a Hófehérke meg a törpék című meseoperettel folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását