2024. április 19. - Emma

Újabb Titanic titkok

Egy zsebóra, amely éppen akkor állt meg, amikor elsüllyedt a Titanic, valamint egy jegy a varázslatosnak induló, de tragédiába torkolló hajóútra - a többi mellett ezeket is megveheti, aki gyűjti a hajókatasztrófával kapcsolatos relikviákat. Mindezt a Tita
2008. március 30. vasárnap 11:15 - Hírextra
A 99 éves korában, 2006-ban elhunyt Lillian Asplund nem volt hajlandó beszélni a tragédiáról, amely apja és három bátyja halálát okozta. A hölgy ötéves volt, amikor felszállt a később jéghegynek ütköző hajóra. Halála után azonban előkerült számos momentum a tragikus esetről.

A hölgy ugyanis egy egész kollekciót hagyott maga után, olyan tárgyakat, dokumentumokat, leveleket és fényképeket, amelyek egytől egyik az utazásról árulkodnak.

Mindezt egy cipős dobozban tartotta, amelynek tartalmát most árverésre bocsátják. Az aukció sok, a Titanic után érdeklődő ember fantáziáját mozgathatja meg, hiszen Lillian Asplund volt az utolsó élő ember, aki részt vett a legendás hajóúton. Túlélte a brit Millvina Deant is, aki pedig még csecsemőként vett részt az utazáson.

Az aukció szervezői szerint a tárgyak fontossága felbecsülhetetlen. Az asszonyban, aki sosem ment férjhez, mély hatást keltettek a történtek, ezekről azonban szinte sosem beszélt.

Most azonban kiderült néhány titok a múltjából, például az, hogy a tragédia napján, amikor is a hajó egy jéghegynek ütközött, az Asplund család elhatározta, hogy együtt maradnak. Lillian édesanyja azonban korábban elmondta: egy ismeretlen ember a lányát és az egyik fiát egy mentőcsónakba tette, férje pedig neki is azt mondta, hogy meneküljön a süllyedő hajóról.

A családfő és három fiuk azonban meghalt, az apa megfagyott holttestét 12 nappal az eset után meg is találták a tengerben.

Néhány tárgy azonban a csodával határos módon előkerült. Például egy, a Titanicra szóló hajójegy, amely igen ritka darab, mindössze négy maradt fenn belőle. A papiros azért maradhatott ép, mert Mr. Asplund mentőmellénye a víz felett tartotta a férfi mellényzsebét, amelyben a tikett volt.

A férfi zsebórája is megmaradt, amely éppen 2 óra 19 perckor állt meg, abban az időpontban, amikorra a hajó elsüllyedését teszik.

A cipős dobozból előkerült a házaspár jegygyűrűje is, emellett családi fotók, valamint annak a széfnek a kulcsa, amelybe a család az értékeit helyezte.

A tárgyakat - amelyek bemutatják, hogyan akart a család új életet kezdeni Amerikában - még sosem mutatták be együtt a nyilvánosság előtt. A család - amely Svédország déli részén élt - 1912-ben határozta el, hogy kivándorol a tengerentúlra. A családfő ezért hét főre vett jegyet a hajó harmadosztályára.

A 40 éves családfő, 38 éves felesége, valamint öt gyermekük, akik között a legidősebb 13, a legfiatalabb pedig 3 éves volt, 1912 április 10-én indult New Yorkba, ahová azonban sosem érkeztek meg.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását