2024. május 3. - Tímea, Irma

Az év homlokzata

Az év homlokzata 2007 pályázaton a gyulai evangélikus templom, egy VIII. kerületi társasház és egy pécsi családi ház kapott díjat, a három kategóriában odaítélt elismeréseket pénteken adták át a nyertes építészeknek, kivitelezőknek, illetve tulajdonosokna
2008. március 29. szombat 06:30 - Hírextra
A társadalmi szimbolikában egy-egy megvalósult épülethomlokzat igen összetett jelzés, abban a tulajdonos fejezi ki önmagát a közösség számára - ennek alátámasztására hirdeti meg pályázatát 2003 óta minden esztendőben a Baumit Kft.

Az utcakép és a ház külső felületének esztétikai megjelenése között dinamikus kapcsolat van: az előbbi összképe alakíthatja az építtető látásmódját, ugyanakkor egy-egy merész, de igényes homlokzat új irányt mutathat a közízlés számára. Nem mindegy, hogy ez a kölcsönhatás milyen irányba befolyásolja a drámai ütemben fejlődő épített környezet alakulását - vélik az építész szakma képviselői és a megfelelő technológiát előállító, forgalmazó partnerek.
A 2007-es pályázatra csaknem száz beadvány érkezett, a legszínvonalasabb munkákat kategóriánként egymillió forinttal jutalmazzák.

A műemlék épület, középület kategória nyertese a gyulai evangélikus templom, illetve a helyreállítást tervező Ábelovszky László és a kivitelező Átrimex Kft. lett. A mindössze 80 éves templom és a parókia felújítása jól sikerült, a feladat megoldását és a látványt együtt honorálta a zsűri - olvasható az indoklásban, amely szerint 21. századi módszerekkel meg kellett megoldani a falszigetelést, s új homlokzati vakolattal ünnepi eleganciába burkolni az épületegyüttest.
A családi ház kategóriában egy pécsi épület (Bacher Norbert és a tervező, Karlovecz Zoltán) kapott díjat. "Az igazi Bauhaus-i ihletésű, funkcionalista elven szerkesztett lakóépület szemlélőjét első pillanatban megérinti a plasztikusan kezelt épülettömegek hófehér vakolt felülete és fény-árnyék játéka" - ez is hozzájárult a döntéshez. Feltűnőek az épület hatalmas, osztás nélküli üvegfelületei; a sarokablak a lehetséges legnagyobbra bővíti a teret, így bentről nézve a környező természet részévé válik a szemlélő.

A társasház kategóriában egy VIII. kerületi épület, Hajnal Zsolt és a Hajnal Építésziroda Kft. lett a nyertes. "A megújuló Belső-Józsefváros egyik kiemelkedően sikeres építészeti alkotása a Futó utca 15-19. szám alatt épült 73 lakásos lakóépület" - írták a méltatásban, hozzátéve: a belső udvar homlokzatának szín- és felületképzése a remek kontrasztoknak, finom felületjátékoknak köszönhetően érték; példa a Józsefvárosban, Budapesten, a nagyvilágban egyaránt.

Különdíjat kapott Bölkei Sándor és a Hercsel Kft. egy budapesti panelépületért, amely a zsűri megítélése szerint azt bizonyítja: a panelprogram keretében igenis létezik minőségi, ízléses megvalósítás. Az indoklás szerint a budapesti, Gidófalvy utcai panelház "átlagos épület, magasan átlag feletti megoldással". Átgondolt, harmonikus színkiválasztás teszi izgalmassá az épületegyüttest, amely - mint írták - "üde színfoltot képez a hagyományos lakótelepi környezetben".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását