2024. május 14. - Bonifác

Rendhagyó Leonce és Léna-bemutató a Bárkában

Rendhagyó megközelítésben mutatja be a Maladype Színház Georg Büchner Leonce és Léna című darabját pénteken, a budapesti Bárka Színházban. Balázs Zoltán rendező a színészeknek lehetőséget biztosított arra, hogy saját maguk fogalmazzák meg a darab minden j
2008. május 8. csütörtök 17:31 - Hírextra
"A Leonce és Lénát általában olyan szabad, független társulatok veszik elő, mint a miénk, mert megpróbálják vele önmagukat és a színházon belüli helyzetüket definiálni. Büchner klasszikusa erősen szól az együttjátszásról, a közösségről, az identitásról, mindarról, amiről egy színházi közeg tud és akar beszélni" - indokolta választását az MTI-nek Balázs Zoltán.

Elmondta: a darabnak nincs is igazán története, egy fiú és egy lány elindulnak, mert nem akarnak egymással találkozni, de végül mégis találkoznak.

Mint a rendező megjegyezte, mind a 25 jelenetet négy változatban dolgozták ki, így tulajdonképpen négy előadásnyi anyagot hoztak létre, amely egyben eljátszva 25 óra hosszú lenne: "ez rendkívül kreatív munkamódszer volt, hiszen a színészek hozták a jeleneteket, ők dramatizálták a szöveget, és a zenét is ők írták. Nekem pedig az jelentett örömet mint rendezőnek, hogy 100 különböző jelenetben kellett gondolkodnom, egyben kihívást, mert ebből 75 teljesen különböző volt."
Balázs Zoltán elárulta, hogy a próbafolyamaton párhuzamosan dolgoztak: a színészek bemutatták neki az új jeleneteket, ő azokat javította, közben a többiek a már pontosított vagy a még megmutatandó jeleneteket próbálták.

"Egy négyszeres, párhuzamos életformában dolgoztunk, általában hajnalig. A szépsége az az egész folyamatnak, hogy mindenkinek dolga van a másik jelenetében is, nem csak a sajátjában" - beszélt a közös munkáról.

A rendező sajátos pályáztatási rendszert dolgozott ki: az előadások előtt dől el, hogy az adott jelenetek közül kinek a verzióját játsszák el. "Még nem árulom el, pontosan hogyan fog működni a rendszer, mert a színészeket is meg szeretném lepni vele. Aznap esti állapotuktól is függ, éppen megnyerik-e Leonce-t vagy Lénát, így a nézők a megvalósítás örömét látják minden előadáson" - mondta el Balázs Zoltán.

Hozzátette: "ez persze nagyon nagy munkát jelent a bemutató után is, hiszen előfordulhat, hogy egy jelenet egyik változatát nem játsszák a színészek 5-6 előadáson keresztül. Ezért is törekedtem arra, hogy a próba során minden ötletet pontosítsak, így nem kell majd a sokáig nem előadott jeleneteket a semmiből újra felépíteni."

Balázs Zoltán tervei szerint május 11-től minden előadás után közönségtalálkozót szerveznek, mert várhatóan minden színrevitel más hangulatú, más ízű lesz. "Előfordulhat, hogy egyszer három zenés, máskor három akrobatikus vagy csendesebb jelenet kerül egymás mellé. Ezért arra számítok, hogy a nézők többször is visszajönnek megnézni az előadást" - mondta el a rendező.
A Leonce és Léna szerepeit Orosz Ákos, Papp Zoltán, Páll Zsolt, Tompa Ádám, Bakos Éva, Fátyol Hermina, Fátyol Kamilla és Simkó Katalin játsszák, zenészként többféle hangszeren Mogyoró Kornél működik közre. Az egyetlen fehér tatamiból és bambusz rudakból álló díszletet, valamint az egyszerű, fekete jelmezeket Gombár Judit tervezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását