2024. április 26. - Ervin

A kutya biztos vacsorája

Bizonytalan, mint a kutya vacsorája - hangzik a régi mondás. Állatorvos szerzőnk éppen ezt a bizonytalanságot szeretné - legalább az információk szintjén - eloszlatni, rámutatva, hogy miként őrizhetjük meg a helyesen megválasztott falatokkal kedvencünk eg
2008. március 28. péntek 09:31 - Hírextra
Elgépiesedett, és felgyorsult világunkban már szinte nem is érünk rá enni. Sokkal egyszerűbb (bár nem olcsóbb), ha bemegyünk egy gyorsétterembe, ahol hamar végzünk az elemózsiával, és - sajnos gyorsan el is felejtjük azt, ugyanis csak rövid időre veszi el éhségünket. Megoldás az otthon - magunknak - készített étel, de nincs mindenkinek ideje naponta órákat pepecselni a bevásárlással, az ételek előkészítésével, és a főzéssel.

Kedvenceinkkel is így vagyunk. Sok állattartónak nem jut ideje és energiája arra, hogy a munkából hazajövet még külön menüt állítson össze, netán süssön-főzzön kedvencének, inkább ad neki enni valami készen kaphatót, s megérti, ha az ilyesmit csak hosszas ösztökélésre kebelezi be a kutya vagy a cica.

Ez adta az ötletet egy vállalkozáshoz, amely azzal a céllal jött létre, hogy levegye ezt a gondot a hobbi-kutyatartók népes családjának vállairól, és egyszerűen, ráadásul olcsón hozzájuttatja az állatokat a számukra optimális összetételű házikoszthoz. Főtt ételeik ugyan fűszerezés nélküliek, de a felhasznált anyagok és a higiénia alapján akár emberi fogyasztást is szolgálhatnának, ám kifejezetten kutyák részére készülnek, gondos állatorvosi felügyelettel és jóváhagyással. Megrendelni a kutyamenüt egyelőre csak a főváros négy kerületében lehet, de a kezdeményezés megéri az országos figyelmet.

Hogy miért? Saját állatainkkal együtt élve láthatjuk, hogy a jelenlegi ételkínálat szinte csak konzervből és száraztápból áll, ha a családnak szánt ételből nem osztozunk a kutyával. Tény, hogy ha jó minőségű kutyaeledelt veszünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy azok beltartalmilag teljes értékűek. Meg aztán kényelmes is, ha elég egy dobozt levenni a polcról, s már meg is oldottuk vele a kutya vacsoráját. Ám érdemes többet is tudnunk kedvenceink valóságos igényeiről.
Sok ismeretre van szükség ahhoz, hogy kutyánk ellátása megfelelő legyen. A kutyák táplálékigényét az életkoruk, az életmódjuk és az egészségi állapotuk szabja meg. A kölykök megfelelő fejlődésükhöz például sok tápanyagot, főként fehérjét igényelnek, de ugyanez a fehérjeadag felnőtt korban az élettartam megrövidüléséhez vezethet, mert túlterheli a veséket, vesebeteg állatok számára pedig rövid távon is nagyon ártalmas lehet. A különböző betegségek is megváltoztatják a szervezet tápanyagszükségletét, sok esetben éppen a megfelelő diéta a gyógykezelés lényege.

Minél jobb a táplálék minősége, annál kisebb bizonyos megbetegedések valószínűsége. Természetesen még a prémium minőségű tápok etetése sem garantál betegségmentességet, de a jó minőség a betegségmegelőzés egyik nagyon fontos eleme. A megfelelő alkalmazás szükségességére pedig jó példa az, hogy ahol megengedhetik maguknak a kutyatartók a prémium minőségű tápok etetését, például az Egyesült Államokban, ott a kutyák csaknem fele túlsúlyos. Ez pedig, jó táp ide, jó táp oda, megrövidíti a kutyák életét.
Korábban a kutyákat tradicionálisan ételmaradékkal etették. Sokan még ma is úgy gondolják, hogy jó vele kiegészíteni a monotonnak tűnő étrendet, de csínján kell bánni az ilyesmivel. Az ételmaradékok fogyasztása azt eredményezheti, hogy állatunk válogatóssá, étvágytalanná válik. Emellett - különösen a fűszeres, vagy zsíros ételek - emésztési problémákat okozhatnak. Néhány kutya nem képes megemészteni a tejet, ezért hasmenést kap tőle. A zsír pedig különösen veszélyes, mert súlyos lezajlású heveny hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat.

A kimondottan a kutyának előállított, kiegyensúlyozott házikoszt jobban megfelel az igényeknek. Ebben megfelelő arányban legyenek az állati és a növényi eredetű tápanyagok. Sokféle recept létezik, de mindegyikre igaz, hogy nem fedezik a kutya szervezetének összes tápanyag-igényét, ezért nem érnek fel a jó minőségű gyári tápokkal. További hátrányuk, hogy sokat kell dolgozni velük, és nehézkes a tárolásuk is.

Ha házikosztot adunk kedvencünknek, akkor is legyen mellette mindenképpen jó minőségű száraztáp! Így már szinte minden tőlünk telhetőt elkövettünk annak érdekében, hogy kedvencünknek a legegészségesebb táplálékot biztosítsuk. Fontos, hogy ne egyszerre nagy adagban adjunk enni, mert így elkerülhető az esetleges gyomorcsavarodás veszélye, ami leginkább a nagytermetű kutyákat érinti. Szintén fontos, hogy minden étkezés mellé biztosítsunk elegendő friss vizet, mert anélkül nem teljes a kutya vacsorája.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását