2024. március 29. - Auguszta

Az emberi tudat titkai

Amióta lélektan, mint tudomány létezik, a filozófia és a pszichoneurológia szemszögéből szokás megközelíteni az emberi tudatot - hangzott el az Akadémián a Gondolat Kiadó négy új kötetének csütörtöki bemutatóján.
2008. március 27. csütörtök 21:15 - Hírextra

A Kognitív Szeminárium sorozatban látott napvilágot Ambrus Gergely A tudat metafizikája című műve, valamint A láthatatlan nyelv című kötet. Az Ismeret Elmélet Kultúra sorozat keretében jelentette meg a Gondolat Kiadó Jean-Pierre Changeux Az igazságkereső ember, valamint Jacques Mehler-Emmanuel Dupoux Ember születik című műve.

A két sorozat szerkesztője Pléh Csaba akadémikus, az MTA főtitkárhelyettese. A köteteket Nyíri Kristóf filozófus, az MTA rendes tagja, valamint Csépe Valéria pszichofiziológus, az MTA levelező tagja ismertette.

Ambrus Gergely A tudat metafizikája című munkájában azt elemzi, hogy hol a tudat helye a természeti világban. Milyen viszony van tudatos állapotaink és agyunk, illetve idegrendszerünk állapotai között? A kötet részletesen bemutatja a tudat és az agy viszonyára vonatkozó kortárs analitikus filozófiai nézeteket, valamint azokat a "terápiás" megközelítéseket, amelyek értelmetlennek tartják a tudat és az agy közötti kapcsolatra vonatkozó metafizikai kérdésfeltevést.

A láthatatlan nyelv című kötet, amely Gervain Judit és Pléh Csaba szerkesztésében látott napvilágot, oktatók és diákok nyelvről szóló munkáit gyűjti egybe. A válogatásban szereplő különféle tudományterületeket (nyelvfilozófiát, tudatfilozófiát, pszicholingvisztikát) átfogó tanulmányok a nyelvet egyszerre tekintik a logikát megvalósító absztrakt rendszernek, társadalmi gyakorlatnak, illetve sajátosan kibontakozó emberi mentális realitásnak.

A könyv első része a nyelvet, mint az irodalom hordozóját mutatja be. A második rész azokat az írásokat fogja össze, amelyek a nyelv lélektanával, illetve a nyelv és más mentális képességek összefüggéseivel foglalkoznak. A harmadik részében szereplő dolgozatok a nyelvnek a megismerésében és a bölcseletben betöltött funkcióját elemzik.

Jacques Mehler és Emmanuel Dupoux Ember születik című munkája az emberi gondolkodás fejlődésének egy sajátos szakaszát vizsgálja: arra a kérdésre keres választ, mi történik az emberi lény életének abban a korszakában, amikor gondolkodása látszólag még nem bontakozott ki. Könyvükben a szerzők az észlelés és a gondolkodás nagyobb területei (téri gondolkodás, a tárgyak felismerése, hallás, nyelvi képességek, a fajtársakhoz való viszony, társas viselkedés) szerint tekintik át, s rendszerezik az elmúlt ötven év fejlődéslélektanának legfontosabb eredményeit, legmeghatározóbb kísérleteit.

Jean-Pierre Changeux francia neuróbiológusnak, az MTA tiszteletbeli tagjának Az igazságkereső ember című legújabb munkája egy előadássorozaton alapul, melyet 1998-ban tartott az "Elme, agy és viselkedés" című interdiszciplináris program keretében. Az előadássorozat címe a természettudósok, a humántudósok és az irodalmárok számára egyaránt provokatív volt: "Egy neurobiológus álláspontja az igazról, a jóról és a szépről". A szerző a könyvben a modern idegtudományok naprakész ismeretanyagát mutatja be a neurális rendszer genetikai szabályozásától a képalkotó módszerekig, s mindezt a megismerés-kutatás végső, filozofikus kérdéseivel ötvözi.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását