2024. április 29. - Péter

Alkotmánybíróság elé viszik a pénztártörvényt

Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK), kifogásolva az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény alkotmányellenességét, s kérve a jogszabály megsemmisítését - jelentette be Éger István, a kerekasztal titkára csütörtö
2008. március 27. csütörtök 17:20 - Hírextra
A orvosi kamara elnöke közölte: a pénztártörvény sérti a nemzetközi jog és a belső jog összhangjára vonatkozó előírást, a jogbiztonság elvét, valamint a szociális biztonsághoz, s a legmagasabb szintű testi-lelki egészséghez való jogot.

Kifejtette: mivel az elfogadott törvény lehetővé teszi az egészségbiztosítás haszonelvű működését, sérti azt a nemzetközi egyezményt, amelyet Magyarország ratifikált és amelynek egyik cikke kimondja: a betegségi biztosítást közhatóságok igazgatási és pénzügyi ellenőrzése alatt álló, minden nyerészkedési célzat nélkül működő, önkormányzattal bíró intézményeknek kell ellátniuk. A magánkezdeményezés alapján keletkezett intézmények külön közhatósági elismerésre szorulnak.
A törvény ily módon sérti a nemzetközi jog és a belső jog összhangjára vonatkozó előírást - mondta Éger István.

Továbbá a beadványtevők szerint a jogegyenlőség elvét sérti az, hogy a lakosság - azonos befizetések mellett - különböző színvonalú szolgáltatásokhoz juthat hozzá, mivel a pénztárak csak az ellátás szűkítésével tudnak profithoz jutni.

Cser Ágnes, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke hozzátette: azt kérik a köztársasági elnöktől és az Állami Számvevőszék elnökétől, hogy saját hatáskörben is forduljanak az Alkotmánybírósághoz (Ab), mert az egészségbiztosítási törvény nemzetközi jogot is sért, és ebben az esetben ők tudnak alkotmányos kifogással élni az Ab felé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását