2024. május 2. - Zsigmond

Szlovén-magyar együttműködés

A határon átnyúló együttműködés kiszélesítését egyfajta hálózatos formában segíti a Lentiben és a szlovéniai Lendván (Lendava) szerdán megalapított Muránia Európai Akadémia, amelyhez várhatóan a Mura-menti horvát és osztrák települések is csatlakoznak.
2008. március 26. szerda 13:19 - Hírextra
Az akadémia megalapítása elsősorban az oktatási-kulturális együttműködést, a szőlészet és a borkultúra oktatását és népszerűsítését, valamint a környékbeli turisztikai értékek megismertetését szolgálja. A kezdeményezést a Lentiben működő Muránia Egyesület és a Lendván létrehozott hasonló nevű egyesületi szövetség közös céljainak megvalósítására indította el a két határ menti város - mondta el a Lendván tartott sajtótájékoztatón Anton Balazek, a többségében magyarok lakta szlovén város polgármestere.

Kifejtette, hogy a mostani alapítást 4-5 éves munkával készítette elő a két város. A tervek szerint hamarosan Horvátország és Ausztria is részese lesz az együttműködésnek, amelynek jelképes központja a lendvai vár lesz - tette hozzá.

Anton Balazek elmondta, hogy az akadémiához szlovén és magyar oldalról védnökök csatlakoznak - olyan emberek, akik tudnak és tesznek is a határon átnyúló együttműködés szélesítéséért. Példaként említette, hogy a szlovén egyesületi szövetség védnöke Hajós Ferenc, Magyarország nyugalmazott ljubljanai nagykövete, a védnökök között vannak szlovén parlamenti képviselők és Szlovánia magyarországi nagykövete, Ladislav Lipic is.

A Muránia kezdeményezést elindító Nógrádi László, Lenti polgármestere a sajtótájékoztatón felidézte: 2003-ban hozták létre magyar oldalon a Muránia Egyesületet, hogy segítsék a Mura mentén élő népek közötti kulturális, természetvédelmi, idegenforgalmi, sport- és gazdasági együttműködését. Az alapítás után a horvátországi Muraszerdahely (Mursko Sredisce) és az ausztriai Bad Radkersburg városvezetőit is megkeresték, a remények szerint hamarosan ők is csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Az ötletadó az elképzeléseiket részletezve beszélt arról, hogy céljuk között szerepel egy nemzetközi jogász továbbképző központ létrehozása is. Ennek helyszínéül Kehidakustányt szemelték ki, ahol a Magyar Közlönykiadó anyagi segítségével már megvásárolták a volt iskolaépületet, amelynek átalakítása hamarosan elkezdődik.

Nógrádi László, a Muránia Európai Akadémia magyar védnökei között említette Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék, Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság, Vizi E. Szilvesztert, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét és Stumpf Istvánt, az Orbán-kormány volt kancelláriaminiszterét.
A szlovéniai sajtótájékoztató után Lentiben tartották az akadémia alakuló ülését a két ország védnökeinek jelenlétében. Ide várták mások mellett Czukor Józsefet, Magyarország ljubljanai nagykövetét, Szlovénia budapesti nagykövetét, továbbá Surján László néppárti európai uniós képviselőt. Erre az eseményre a sajtó munkatársait azonban a helyszínen már nem engedték be, arra hivatkozva, hogy az alapítók zárt ülést tartanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását