2024. március 19. - József, Bánk

Jól repülnek az osztrákok

Az Austrian Airlines Csoport összességében mintegy 1,446 millió utast szállított járatain 2008. január és február hónapokban, amely 2.9%-al több mint az előző év összehasonlító időszakában szállított utasok száma. 2008 februárjában 4.5%-al több utast szál
2008. március 26. szerda 10:45 - Hírextra
Ez a kiemelkedő forgalmi adat elsősorban a rövid- és középtávú szegmens folyamatos és erőteljes növekedésének köszönhető. A hosszú távú szegmens szolgáltatásainak csökkentésével, amely 2007. második negyedévének végén fejeződött be, a kapacitás és a hosszú távú szegmens kereslete alacsonyabb értéket mutat ebben az évben 2007-hez képest. A hosszú távú kapacitás csökkentése ellenére a csoportnak 2008 első két hónapjában sikerült több utast szállítania járatain, mint az előző év megfelelő időszakában, a kumulatív adatokat tekintve az összes szegmensre vonatkozóan (az előző évi magasabb hosszú távú kapacitás figyelembe vételével). Ezek az eredmények teljes mértékben alátámasztják a vállalat által folytatott stratégiát.

A rövid- és középtávú útvonalak a növekedés rendkívül hatékony katalizátorai

2008 februárjában a rövid- és középtávú szektort jellemző trend ismételten erőteljesnek bizonyult, a menetrendszerinti járatokon szállított utasok száma 2007 februárjához képest erőteljesen, 11.6%-al nőtt. Ezen menetrendszerinti járatokra vetített fizetőutas-kilométer (RPK) 2007-hez képest 15.3%-kal emelkedett, míg a felkínált üléskapacitás (ASK) 12.1%-kal nőtt. A két hatás eredőjeként kialakuló 64.3%-os férőhely kihasználás ('load factor') az előző évihez képest 1.8 százalékpontos növekedést mutat.

Az Austrian Airlines Csoport összességében körülbelül 1,176 millió menetrendszerinti járatokon közlekedő utast szállított a rövid- és középtávú szektorokban az év első két hónapjában, amely 9.9%-kal több mint a 2007-es év összehasonlító időszakában elért eredmény. A 8.7%-os kapacitásnövekedést (amelynek mérése felkínált üléskapacitással, azaz ASK-val történik) az aránytalanul megnőtt 13.1%-os fizetőutas-kilométer egyenlítette ki. A férőhely kihasználás ('load factor') 62.9%-os eredmény ért el, amely az előző évihez képest 2.4 százalékpontos növekedést mutat.

Hosszú távú járatok

2007. második negyedévében a hosszú távú útvonalak csökkentésének strukturális hatásainak köszönhetően a 2008-as év megfelelő időszakának eredményei csökkenést mutatnak. A menetrendszerinti járatok felkínált üléskapacitásban (ASK) mért forgalmi adata a terveknek megfelelően 31.7%-al csökkent februárban, a menetrendszerinti járatokra vetített fizetőutas-kilométer (RPK) 35.2%-al csökkent az előző év összehasonlító adatához képest. A menetrendszerinti járatok férőhely-kihasználása 78.6%-ot ért el, amely 4.2%-os százalékpontos csökkenést jelent az előző évhez képest.

Összességében az Austrian Airlines Csoport 2008. január és február hónapjaiban 176 000 utast szállított a hosszú távú szegmens menetrendszerinti járatain, vagyis 25.3%-al kevesebb utast, mint 2007. első két hónapjában. A menetrendszerinti járatok felkínált üléskapacitása (ASK) 32.1%-al került csökkentésre a strukturális változásoknak köszönhetően, a fizetőutas-kilométer (RPK) a vonatkozó menetrendszerinti járatokon 35.9%-al csökkent. A férőhely kihasználás 78.2%-os volt, amely az előző év megfelelő időszakához képest 4.6 százalékpontos csökkenést mutat.

Jól pozícionált charter szegmens

2008. január és február hónapokban a charter szegmens által szállított utasok száma 5.7%-al csökkent, amely mintegy 93 000 szállított utast jelent. Ez a csökkenés annak köszönhető, hogy a vállalat jelenleg kisebb charter flottát használ, mint egy évvel ezelőtt. 2007 januárjában 4-el több repülőgép állt rendelkezésünkre, majd az előző év január végén a két Slovak Airlines repülőgép átadásával együtt a vállalat 2007 februárjában még mindig kettővel több repülőgépet használt a charter szegmensben, mint 2008. január és február hónapokban. Az említett extra repülőgépek az Austrian Airlines Csoport erőteljes növekedést mutató rövid- és középtávú szegmensében kerültek alkalmazásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását