2023. március 20. - Klaudia

4x a reneszánszról

A 4x a reneszánszról című kiállítás-sorozat harmadik eseményeként kedden nyílt meg az Iparművészeti Múzeumban a Beatrix hozománya - Az itáliai majolikaművészet és Mátyás király udvara című tárlat, amely a reneszánsz kerámiaművészetet, a majolikát helyezi
2008. március 26. szerda 08:01 - Hírextra

Renner Zsuzsanna, az intézmény főigazgatója a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón felidézte, hogy a Reneszánsz Évhez kapcsolódva négy intézmény - a Budapesti Történeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár - összefogásában valósul meg a 4x a reneszánszról című kiállítás-sorozat.

A Beatrix hozománya című kiállításon a Mátyás- és Jagelló-kori majolikaművészetet, az itáliai luxusipar egyik kiemelt műfaját mutatja be az Iparművészeti Múzeum, amelynek itáliai reneszánsz majolikagyűjteményét mintegy húsz éve láthatta utoljára a közönség.

Balla Gabriella kurátor a tárlat anyagát bemutatva kiemelte: a majolika kiállítás főszereplői a Corvin-tálak, ezek jelzik, milyen szépségű lehetett az egykori Mátyás-készlet.

A fényűző készletből három nagyobb és egy kisebb dísztál maradt fenn a világ nagy múzeumaiban. A Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix címereivel díszített, úgynevezett Corvin-tálak a 15. század majolikaművészetének csúcspontját jelentik. A készlet egyben az első jelentős uralkodói megrendelés volt, amely az Alpokon túlról érkezett Itáliába. A tálak a legújabb kutatások alapján Pesaróban készültek, ahol a Beatrix királynővel rokon Sforza család uralkodott. A kiállítás a készletből hármat mutat be a New York-i Metropolitan Museum of Art, a londoni Victoria and Albert Museum és a berkeley-i Phoebe A. Hearst Museum of Anthropology gyűjteményéből.

A majolikaművészetet bemutató, részben töredékes, de igen gazdag magyarországi anyagot Itáliából kölcsönzött, hasonló stílusú ép kerámiatárgyak egészítik ki a tárlaton, rámutatva a magyar királyság és az itáliai majolikaművészet központjai közötti élénk kapcsolatokra.

Mátyás király felesége, Aragóniai Beatrix már 1476-os házasságkötésük előtt ismerte és kedvelte az itáliai eredetű majolika tárgyakat, melyek a korszak legfontosabb itáliai központjai, Pesaro és Faenze termékei voltak. Mátyás budai udvarában műhelyt létesített itáliai mesterek részvételével, s edényeken kívül a királyi palotában majolikapadlók is készültek. A budai udvar leletei mellett az uralkodó egyéb magyarországi székhelyeiről is jelentős leletanyag került elő.

Az Iparművészeti Múzeum kiállításán a közönség egy több mint ötszáz csempéből álló majolikapadlózatot is láthat, amelynek tervét Leonardo da Vinci rajzai nyomán készítették.

A tárlat jelentős darabjainak számítanak a Medici-kárpitok is, amelyekről szólva Szilágyi András kurátor elmondta: 20 darabos volt az eredeti kollekció, amelyet a Puttók játékai alcímmel illettek. Szárnyas gyerekfigurák játszanak önfeledten a kiállításon bemutatott négy kárpiton, amelyek a megrendelő X. Leó pápa személyére utaló attribútumokat is hordoznak.

A Beatrix hozománya - Az itáliai majolikaművészet és Mátyás király udvara című kiállítás június 30-ig látható az Iparművészeti Múzeumban, a Medici-kárpitokat és a majolikapadlózatot azonban egészen december 31-ig megtekintheti a közönség.Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását