2024. április 29. - Péter

Szülők a gyerekek mellett

Érdekeltté kell tenni a gyereket a saját nevelésében, oktatásában, nem pedig sértegetni! A pedagógusok hadban állnak a rájuk bízott gyermekekkel?
2008. március 25. kedd 11:10 - Hírextra




Egyre több pedagógus nem tud mit kezdeni a tizenéves gyerekekkel, "állandó zűrben élnek, nem értik egymás nyelvét, életfilozófiáját – egyesek már a kezelhetetlenség járványáról beszélnek.".

Az utóbbi időben állandó sajtótéma a tanköteles tanulók becsmérlése. Az oktatási szakemberek és a pedagógusok szerint kiskorú gyermekeink, neveletlenek, kezelhetetlenek, alkoholizálnak, fiatalon kezdenek szexuális életet, drogoznak, bűnöznek, lusták, hiperaktívak, nem akarnak tanulni, rossz a fizikai állapotuk, kövérek vagy satnyák, figyelmetlenek, nem tudnak koncentrálni, nincs bűntudatuk! A szakmailag megalapozatlan PISA jelentésben nemzetközi szinten is lejáratják gyermekeinket, hogy nem tudnak olvasni, számolni.

Különböző jogszabályok alapján az iskolák közhírré tehetik, hogy a tanuló hátrányos helyzetű, vagy halmozottan hátrányos helyzetű, beilleszkedési, tanulási nehézséggel küzd, magatartási rendellenességei vannak, elváltak a szülei vagy az édesanyja egyedül neveli, nyilvánosságra kerül, ha a családnak nincs pénze kifizetni az iskola indokolatlan pénzköveteléseit, plénum elé kerülhet a szülők iskolai végzettsége, stb.

Szülők panaszolják, hogy a pedagógusok nem szeretik a gyermekeket, egyesek örömet találnak az illegális fegyelmezésben, megtorlásra használják az osztályozást, szidják a tanulókat az órákon. Legkirívóbb egyedi esetek pl. "Ti abortusz maradékok", "Majd én kiverem belőled a diszlexiát", "Az a bajod, hogy élve születtél", stb.

Az egyik pedagógus szakszervezet vissza akarja állíttatni a testi fenyítést. Ráadásul szociológusok, pszichiáterek, jogi szakemberek javasolják, hogy hét éves kor legyen a kiskorúság határa. Hogy az óvodások is büntethetők legyenek?

Valamit tenni kell a tanulókat érő támadó magatartás (zaklatás) visszaszorítására.

Elsősorban a szülők feladata gyermekeik védelme. Lépjenek fel a tanulók megbélyegezése ellen. Javasoljuk, hogy menjenek be az iskolába, vegyenek részt az iskolai foglalkozásokon, és személyesen nézzenek utána, valósak-e a "mai" gyermekekre zúdított negatív jelzők, rágalmak.
Dicsérni is kell a tanulókat

Dicsérni kell a tanulókat, ha önmagukhoz mérten fejlődést érnek el tanulmányaik során (nem leosztályozni). Meg kell dicsérni őket, ha önként vállalnak feladatokat, bármilyen minőségben teljesítik azokat.

Dicsérjük meg a tanulókat az érettségin és szakmai vizsgákon való helytállásért (eddig csak a pedagógusokat dicsérték, jutalmazták az érettségi vizsga lebonyolításáért, munkaköri feladataik elvégzéséért).

A tanulók lakóhelye és az iskola közötti egyre nagyobb távolságra való utaztatás komoly erőfeszítéseket követel az érdekeltektől. Dicsérjük meg a korán kelő, egyre későbben haza érő tanulókat.

8 óra iskola, 8 óra tanulás, 8 óra pihenés vállalása is dicsérendő teljesítmény a kiskorú gyermekektől.

További információ a www.iskolaszek.hu weblapon


Kiadó: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását