2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ősrégi a hangyák termelő szövetkezete

A hangyák mintegy ötvenmillió éve kezdtek "földműveléssel" foglalkozni amerikai kutatók szerint. A mai "hangyagazdálkodók" őseinek korát DNS-vizsgálattal állapították meg a tudósok, akik az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia (NAS) folyóiratának online k
2008. március 25. kedd 10:42 - Hírextra
Az elmúlt 25 millió év során számos hangyafaj fejlesztett ki valamiféle önellátó növénytermesztést - közöttük a leghíresebb a levélvágó hangyák (Atta laevigata) gombatelepe. Ezek a Közép- és Dél-Amerikában honos rovarok a fészkükbe gyűjtött levéltáptalajt gombafonalakkal oltják be, majd a gombát szüretelik.

Ted Schultz és Sean Brady a Smithsonian Természettudományi Múzeum entomológusai szerint mindösszesen négy faj képes a növénytermesztésre: a hangyák, a termeszek, bizonyos szúfajták és természetesen az emberek. A két tudós 15 éven keresztül különféle növénytermesztő hangyák összehasonlító vizsgálatával foglalkozott, végül összehasonlító DNS-vizsgálattal találták meg a mai 91 "gazdálkodó" hangya (közülük 65 faj gombatermelő) nagyjából 50 millió éves "Ádámját".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását