2024. május 18. - Erik, Alexandra

Fischer Iván egy hónapja a Concertgebouw-ban

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) keddtől csatlakozik zeneigazgatójához, Fischer Ivánhoz, aki mint vendég márciusban eddig hét koncertet adott Amszterdamban a Concertgebouw zenekarával. Fischer Iván az MTI-nek telefonon elmondta: nagy médiafigyelem kísér
2008. március 25. kedd 14:45 - Hírextra

Húsvét vasárnap a holland televízió pedig főműsoridőben vetített egy róla szóló riportfilmet. Ebben arról faggatták, hogyan nyúl hozzá egy magyar zsidó zenész Hollandiában a Máté-passióhoz, ugyanis a Nagyhéten Johann Sebastian Bachnak (1685-1750) ezt a művét adták elő a Concertgebouw zene- és énekkarával.

Négy nagy holland napilapban is jelentek meg írások Fischer Iván fellépéséről, a zenekari koncertekről, a Máté-passióról, és beharangozták, hogy a Világhírű szimfonikus zenekarok nevű sorozatban a Budapesti Fesztiválzenekar kedden és szerdán vendégszerepel Amszterdamban.
Az első koncerten Brahms és a cigányzene áll a középpontban három meghívott roma muzsikus, Lendvay József, édesapja, Lendvay "Csócsi" József, s a cimbalmos Ökrös Oszkár közreműködésével.

A második koncerten Dvorák gordonkaversenyét Peter Wispelwey holland művész szólójával játssza el a zenekar, majd a Hollandiában nagyon népszerű Anton Bruckner osztrák zeneszerző monumentális VII. szimfóniája hangzik el - tette hozzá Fischer Iván.

Csütörtökön este a BFZ tagjaiból alakult kamaraegyüttes ad koncertet, s a többi között Dohnányi Ernő c-moll zongoraötöse csendül fel a Concertgebouw hangversenytermében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását