2024. április 25. - Márk

Aki hitelből él hamar eladósodik

Rendszeresek a fogyasztási cikkek vásárlási akciói, amikor vevőcsalogató hitelek révén, halasztott törlesztéssel, sőt akár egyetlen fillér azonnali befizetése nélkül hozzájuthatunk a régóta áhított termékhez. Más esetben készpénzt kínálnak, kisebb-nagyobb
2008. március 25. kedd 10:02 - Hamary Dénes
 - Kedvezőbbnél kedvezőbbnek mondott hitelkonstrukciókkal találkozhatunk, a bankok versengenek a lakosság kegyeiért. Van központilag szabályozott felső határa a kamatoknak?

- Magyarországon nincs kamatplafon, vagy kamatsapka, a piaci verseny dönti el jelen pillanatban a kamat mértékét. A bankok igazodnak a kockázathoz, illetve az ügyfél egyedi jellemzőihez. Az ingatlanfedezetű hitelek esetében a legalacsonyabb a hitelkamat, hiszen itt biztos a háttér, míg a fogyasztói hitelek esetében viszonylag magasabb. Vannak olyan szolgáltatók - ezek nem bankok - melyek gyorskölcsönöket nyújtanak, esetenként bizony a kétszáz százalékot is meghaladhatja a teljes hiteldíj-mutató (THM), amit ők a magas kockázattal magyaráznak. Az Új Rend kormánybiztosa, Kondorosi Ferenc a közelmúltban ismételten felvetette egy kamatplafon bevezetésének gondolatát. A felügyeletnek azonban nyilvánvalóan csak a jogalkotók döntése alapján van lehetősége e téren bármilyen lépésre - magyarázta Binder István, s még hozzátette, hogy a korábban sokszor félrevezető módon közölt tizenegy éves - a THM-ről szóló - kormányrendelet módosításai egyértelművé tették az informálás szabályait, így ez a kérdés rendeződött.

- Főleg lakásvásárlás esetén 15-20 évig fizethetjük a részleteket. Nem mindegy, hogy forintban, vagy devizában vesszük-e fel a hitelt.

- Kétségtelen, hogy aki ma euróban, svájci frankban - és sajnos japán jenben - vesz fel hitelt, annak viselnie kell az árfolyam ingadozásának, illetve a kamat változásainak kockázatát. Az árfolyamkockázat a forint árfolyamának elmozdulásából adódik. Azt tudom mondani, sohasem a devizahitelek ellen szólunk, csupán szeretnénk jelezni: ha valaki kedvezőbb feltételekkel tud a forinthoz képest hitelt fölvenni, akkor ne adósodjon el jobban a takaró hosszánál, legyen valamennyi tartaléka az árfolyamingadozás ellensúlyozására. A jennel kapcsolatban a felügyelet azt gondolja, hogy olyan mértékű kockázatai vannak a japán pénznemben felvett hiteleknek, hogy semmiképpen sem célszerű a lakossági ügyfelek körében terjeszteni. A felügyelet nem tilt, csupán felhívja a figyelmet, hogy óriási kockázatot vállal az ügyfél - mutatott rá a szóvivő.

- Aki már felvett hitelt, például svájci frankban, az euró bevezetése után nyugodtabb lehet, az ingadozás meg fog szűnni?

- Az euró és a svájci frank árfolyama jóval simább, kiszámíthatóbb. Hiszen azt látjuk, hogy a frank és euró együtt mozog, jellemzően ugyanaz a gazdasági környezet hat rájuk. Aki pedig euróban vette fel a hitelt, semmi árfolyamkockázata nem lesz a továbbiakban, egyedül a kamatváltozásból.
- Sokak szerint a hazai lakosság eladósodott. A leggyakoribb fedezet a ház, a lakás. Könnyű elveszíteni? A pénzintézeteknek mekkora a tűrőképessége?

- A társadalom eladósodottságával kapcsolatban két mutatót szoktak említeni. Egyrészt a teljes adósság volumene, az ország GDP-jéhez képest. Ebből a szempontból hazánk kedvező helyzetben van, mert miközben az angolszász világban az országok GDP-jét jócskán meghaladja, 130-160 százalék körüli a háztartások adóssága, az Európai Közösségben 90 százalék, nálunk 50 százalék körüli. Ha viszont az adósságszolgálati rátát nézzük - az ügyfelek jövedelmét az esetleges törlesztésekhez viszonyítva - akkor bizony Magyarország behozta az euró térséget. A háztartások jövedelme a törlesztő részletekhez képest ugyanolyan mértékű, köszönhetően annak, hogy hazánkban magasak a hitelkamatok. A lakásokkal kapcsolatban pedig azt mondhatom, hogy Magyarországon a magántulajdonú lakás fontos szimbólum, ebből következik, hogy a magyar adósok esetében a lakáshitel az utolsó, melynek törlesztését megszüntetik. Ritka, amikor egy ingatlanfedezetet kényszerűen értékesítenek. A felügyelet ilyenkor is az ügyfélbarát megoldásokat támogatja, tehát hagy időt az ügyfélnek arra, hogy lakását értékesítse. Valószínűleg magasabb összegért tudja eladni, mintha a bank intézné. De ez valóban a végső megoldás - nyomatékosítja befejezésül a gondolatsort Binder István.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását