2024. április 26. - Ervin

Kolosszális felfedezések

Látványos leletekről számoltak be európai és egyiptomi régészek a dél-egyiptomi Luxorban; a leletek gyökeresen megváltoztatják a Memnon-kolosszusokról kialakult elképzelést.
2008. március 24. hétfő 15:22 - Hírextra
A felfedezést Ahmad Nazif miniszterelnök, Faruk Hoszni kulturális miniszter és Zahi Havasz, az Egyiptom ókori műkincseit felügyelő legfelsőbb tanács vezetője hét végi thébai látogatásakor jelentették be.

A Memnón-kolosszusok III. Amenhotep fáraónak, a XVIII. dinasztia 9. uralkodójának (i. e. 1402-1364) 15 méter magas ülőszobrai, amelyek a fáraó - azóta megsemmisült - thébai halotti temploma előtt álltak. Az északi szobor mintegy kétezer éve egy földrengés miatt megrepedt, és hajnalban, amikor a nap első sugarai megvilágították, pattogó hangot adott, ezért az anyját énekkel köszöntő hajnalistennő fiával, Memnónnal azonosították.

Az európai és egyiptomi szakemberek alkotta régészcsoport most többek között bemutatta III. Amenhotep fáraó feleségének, Tije királynőnek 3,62 méteres óriás szobrát, két szfinxet, amelyek a királyi párt ábrázolják és Szehmetnek, az oroszlánfejű istennek tíz feketegránit szobrát.

A korábbi ásatások során újabb 15 méteres királyi kolosszusokat is felfedeztek, ezeket várhatóan a jövő év elején állítják fel 100 méterre a helyszínt évszázadok óta uraló két óriás szobor mögött.
A helyszínt, ahol III. Amenhotep temploma állt, időszámításuk elején földrengés sújtotta. A műemlékeket évszázadokon át koptatták a Nílus hullámai, lassan elborította őket a hordalék, amely alól a régészek szabadították ki őket.

"Az új kolosszusok felállításával és az új felfedezéseknek köszönhetően megváltozik majd ennek a helyszínnek a jelentősége. Ez lesz a fáraók korának egyik legfontosabb szabadtéri múzeuma" - mondta Hourig Sourouzian, a régészcsoport örmény származású, Sorbonne-on végzett igazgatónője.

"Csodálatos és hatalmas munka vár ránk, amíg ezek az óriási szobrok jövőre ismét a helyükre kerülnek" - vélte Faruk Hoszni kulturális miniszter.

Két korábban felfedezett kolosszust is felállítanak, mihelyst előteremtik az ehhez hiányzó egy millió eurót - mondta Sourouzian.

Az ásatásokat magánforrásokból, így a Monique Hennessy vezette Memnón-kolosszusok Baráti Társasága és a World Monuments Fund (WMF) New York-i székhelyű műemlékvédő világszervezet adományaiból finanszírozták, a munkálatok az egyiptomi ókori műkincseket felügyelő legfelsőbb tanács védnöksége alatt folytak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását