2024. április 19. - Emma

A globális felmelegedés és az állatok védelme

Az éghajlat felmelegedése veszélyezteti a norvégiai lemminget, ami több ragadozó népességének csökkenését is kiválthatta - olvasható a Nature című brit tudományos folyóirat legfrissebb számában.
2008. november 6. csütörtök 16:55 - Hírextra
A lemmingpopuláció eddig arról volt nevezetes, hogy létszáma váltakozó volt, három-öt évenként valóságos népességrobbanással megszaporodott. A francia CNRS tudományos kutatóközpont keretében dolgozó norvég tudósok azonban az 1990-es évek óta nem tapasztalták ezt a jelenséget.
A kis rágcsálók télen általában a hótakaró alatti járatokba fészkelik be magukat, mert ott melegebb a hőmérséklet és védettek a ragadozóktól, továbbá növényeket is találnak a táplálkozáshoz és a kicsinyek neveléséhez.

Az utóbbi 38 év körülményeinek vizsgálata azonban azt mutatta, hogy a hőmérséklet emelkedése veszélybe sodorta a lemmingek élőhelyeit.

Norvégiában 1756 óta mérik a hőmérsékletet, és az utóbbi évtizedekben az átlaghőmérséklet eddig soha nem látott mértékben nőtt. Ilyen körülmények között a lemmingek áttelelése veszélybe került, a népességrobbanások elmaradtak, és ez lehet az oka annak, hogy a sarkiróka- és a hóbagoly-populáció drámai mértékben csökkent a Skandináv-félszigeten - olvasható az oslói egyetem biológusa, Nils Stenseth által vezetett kutatócsoport tudományos közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását