2024. április 25. - Márk

Gazdag programok a színházi világnapon

Változatos programokkal készül a színházi világnapra, március 27-ére az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI): a kínálatban rendhagyó irodalomóra, tárlatvezetés, filmvetítés és könyvbemutató is helyet kapott - közölte Kulcsár Viktória, az in
2008. március 23. vasárnap 09:44 - Hírextra
A Bajor Gizi Színészmúzeumban rendhagyó irodalomórát tart középiskolásoknak 14 órától Jordán Tamás, a Nemzeti Színház igazgatója. A középiskolásoknak szóló sorozat nyilvános, világnapi órájára nem csak a fiatalokat várják. A múzeumban délután 3-kor különleges tárlatvezetés indul A modern európai bábjátszás atyja című, Blattner Géza munkásságát bemutató időszaki kiállításhoz kapcsolódóan.

A Spinoza Házba látogatókat Robert Lapage, francia összművészeti alkotó világnapi üzenete apropóján az előadásainak látványvilágát bemutató rövid filmvetítések várják 14 órától. Itt rendezik meg a Színházvilág-világszínház és az Alternatív Színháztörténetek - alternatívák és alternatívok című tanulmánykötetek bemutatása kapcsán meghirdetett kerekasztal-beszélgetést is, amelyen a kötetek szerzői közül részt vesz Demeter Júlia, Huber Beáta, Imre Zoltán és Nagy Imre.

A világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) bécsi közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Az ITI 1975-ös kongresszusa határozott arról, hogy 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntsék e napot. A köszöntőt minden évben egy-egy neves színházi szakember vagy drámaíró fogalmazza meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását