2024. április 19. - Emma

MSZP: Szociális érzékenység kell

A klímavédelem terén elsősorban olyan területeket kell támogatni, amelyek a környezet védelme mellett a társadalom szociális helyzetének javulását is szolgálják - mondta Hegyi Gyula, az Európai Parlament szocialista képviselője pénteken Budapesten sajtót
2008. március 21. péntek 15:47 - Hírextra

Szakítani kell azzal a gondolattal, hogy a zöld célok támogatása csupán az adófizetők pénzének pazarlása felesleges dolgokra. A környezet- és klímavédelem kényelmesebb, tisztább és hosszú távon olcsóbb jövőt tud jelenteni - hangoztatta Hegyi Gyula.

A kiemelten kezelendő területek között említette az energiatakarékosságot. Hangsúlyozta: a pocsékoló energiafogyasztás megakadályozásával nemcsak az üvegházhatást fokozó gázkibocsátások foghatók vissza, de anyagilag is spórolni lehet. Az EP-képviselő kitért arra, hogy a tömegközlekedés fejlesztése, illetve használatának népszerűsítése ugyanígy kettős célt szolgál. Ha autók helyett egyre többen buszokkal, villamosokkal utaznak, a kibocsátások mérséklődése mellett a közlekedési dugókban eltöltött idő is csökken.

A távfűtés korszerűsítése is hasonlóan több célú program - közölte Hegyi Gyula. Kitért arra, hogy a távfűtés környezetbaráttá tétele sokszorta hatékonyabban megoldható háztartásokra vetítve, mintha mindenki egyéni fűtését korszerűsítené. Változtatni kell azon a furcsa helyzeten, hogy a nyugati országok példájával ellentétben Magyarországon kétszer drágább a távfűtés az egyéni fűtéssel összehasonlítva - tette hozzá az EP-képviselő.

Orosz Sándor, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának alelnöke arról beszélt, hogy a környezeti és szociális értelemben egyaránt előnyös lépésekre a hétfőn a parlamentben elfogadott Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia iránymutatást ad.

Az Európában példaértékűnek számító módon egyhangú többséggel jóváhagyott dokumentum egyebek között tartalmazza a gázár-támogatási rendszer átalakítását. Az alelnök elmondta: az MSZP javaslatot fog tenni, hogy a rendszer mihamarabb a környezetvédelem szempontjából előnyösebb irányba változzon.

A szocialista szakpolitikus kiemelte, hogy a fogyasztáshoz adott ártámogatás jelenleg nem ösztönöz spórolásra. Ugyanakkor - fejtette ki - ha az állam inkább az energiahatékony berendezések beszerzéséhez adna támogatást, akkor eleve kevesebb energia fogyna, és ezzel a rezsi is csökkenne.

Orosz Sándor újságírói kérdésre válaszolva nem tudta megmondani, hogy ez a javaslat milyen támogatottságot élvez az MSZP-n belül. Reményei szerint jövőre már zöld irányba változhat a rendszer.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását