2024. május 3. - Tímea, Irma

Bizottság Zsanett-ügyben

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Zsanett-ügyben szakértői bizottságot hoz létre, amely áttekinti az eddigi eljárást, és a továbbiakban is figyelemmel kíséri az ügyet - ezt a jogvédő szervezet pénteken közölte az MTI-vel. A büntetőjogi és kriminológ
2008. március 21. péntek 16:08 - Hírextra

Pelle Andrea, a TASZ ügyvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a szakértők az eddigi eljárást, nyomozást értékelik majd, és erről szóló jogi álláspontjukat nyilvánosságra hozzák. Az ügyvivő szerint még nem dőlt el, hogy hány tagú lesz és kikből áll majd a bizottság, de - mint mondta - a felkérések folyamatban vannak.

A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa pénteken a Zsanett-ügyben korábban meggyanúsított öt rendőrt szolgálatban kötelességszegés miatt bűnösnek mondta ki első fokon és pénzbüntetésre ítélte, valamint megrovásban részesítette, ugyanakkor a hivatali visszaélés vádja alól felmentette az ezzel megvádolt három rendőrt.

E. Zsanett és az öt rendőr ügye azt követően kapott nyilvánosságot, hogy 21 éves lány 2007 májusában azt állította: az őt igazoltató rendőrök egy sötét mellékutcába vitték, ketten erőszakot követtek el rajta a másik három rendőr jelenlétében. Az ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség nyomozást indított, ám azt részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában decemberben megszüntették. Januárban a Budapesti Nyomozó Ügyészség az ügyben hamis vád miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított. A rendőrökkel szemben E. Zsanett jogi képviselője ezt követően pótmagánváddal élt.

A TASZ pénteki közleménye szerint E. Zsanett jogi képviselőinek megítélése szerint az ügyészség a nyomozás során indokolatlanul nem vett igénybe olyan bizonyítási lehetőségeket, amelyek szükségesek lettek volna az ügy felderítéséhez, és több jel utal arra, hogy a hatóságok a pótmagánvád intézményét nem tekintik egyenrangúnak az ügyész által képviselt váddal.

A jogi képviselők szerint a sértetti pozícióban lévő személyt is megilleti a tisztességes és pártatlan eljáráshoz való jog, és szerintük az eddigi eljárás ennek a követelménynek nem felel meg. Ezért kérték fel a TASZ-t, hogy elismert szakemberekből álló csoportot hozzon létre - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását