2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A BKV sztrájkra kész

A BKV dolgozóinak több mint egyharmadát tömörítő két buszos szakszervezet arra szólítja fel a fővárosi önkormányzat felelős döntéshozóit, hogy a paraméterkönyv, a menetrend, a járatritkítások kérdéseiben ne hozzanak olyan döntést, ami az utasok számára ká
2008. március 21. péntek 17:11 - Hírextra

A Cinkotai Autóbusz Üzem szakszervezete és a Fürst Autóbusz Szakszervezet által jegyzett dokumentum utal arra, hogy a tervezett járatritkítások a cég alkalmazottait, szakmunkásait és a járművezetők jelenlegi létszámát is veszélyeztetik. Hangsúlyozzák, hogy a paraméterkönyv kapcsán felmerült járatritkítás olyan súlyos kérdés, amely a BKV dolgozói között "mélységes felháborodást váltott és vált ki". A szakszervezetek leszögezik, hogy minden eszközzel meg kívánják akadályozni a minden szakmai alapot nélkülöző döntéseket.

A pesti cinkotai és a budai Fürst buszos szakszervezetek emlékeztetnek arra, hogy már tavaly tiltakoztak az indokolatlan járatritkítások ellen. Felidézik, hogy figyelmeztető sztrájkjuk eredményeként a cégvezetés egyebek közt kötelezettséget vállalt arra, hogy a paraméterkönyv esetleges változtatásával kapcsolatban "minden lényeges információt átad a szakszervezetek részére".

Mivel a cégvezetés vállalásából semmit nem teljesített, ezért a két szakszervezet egyeztető tárgyalásokat kezdeményezett Hagyó Miklós főpolgármester-helyettessel és a BKV megbízott vezérigazgatójával. Kezdeményezésükre semmilyen választ nem kaptak, miközben ismereteik szerint a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés a paraméterkönyvről - jegyezte meg Nemes Gábor, a cinkotai közlekedési szakszervezet elnöke az MTI kérdésére.

A februári üzemi tanácsi választások kapcsán 32 százalékos reprezentativitást elért szakszervezeti együttműködés képviselője elmondta azt is, hogy nem egyeztettek a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) által április 7-re kilátásba helyezett sztrájkról.
Sajtóértesülések szerint a VTDSZSZ április 7-én üzemkezdettől délután egy óráig hirdetett sztrájkot a 10 százalékos járatritkítási tervek ellen tiltakozva, gazdasági és szociális jogaik védelme érdekében.

Az MTI információi szerint a VTDSZSZ reprezentativitása februárban 44 százalékra esett vissza a csaknem 13 ezer fős cégnél. A VTDSZSZ és néhány más szakszervezet, így a cinkotai között tavaly megromlott a viszony, mikor a VTDSZSZ szorgalmazására az érdekképviseletek többsége gyorsan elfogadta a cégvezetés béremelési ajánlatát, amelyről néhány szervezet még tárgyalni kívánt.
Nemes Gábor, aki a BKV felügyelőbizottságának is tagja, közölte: ha egyetértenek majd a VTDSZSZ sztrájkfelhívásával, akkor nem csatlakozni akarnak ahhoz, hanem együttműködni kívánnak ebben az ügyben, nehogy ismét az a helyzet alakuljon ki, mint a bértárgyalásoknál.

A BKV sajtóirodája az MTI-hez pénteken délután eljuttatott közleményében tudatja, hogy a cégvezetés nem kapott még semmilyen értesítést a VTDSZSZ által április 7-re meghirdetett sztrájkról.
Jelzik, hogy amint hivatalos értesítést kapnak, tárgyalásokat kezdeményeznek, s azokon megegyezésre törekszenek majd, nem céljuk ugyanis, hogy sztrájkhelyzet alakuljon ki. Közlik azt is, hogy egy sztrájk esetén minden törvényes lehetőséget megragadnak, hogy az utasok számára biztosítsák az elégséges szolgáltatást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását