2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ausztrál alkeszek - A sörfőzde szárnyakat ad

A legnagyobb ausztrál sörfőzdék közül kettő beszünteti a koffein- és nagy alkoholtartalmú energiaitalok gyártását az egyre terjedő lerészegedések miatt.
2008. március 20. csütörtök 15:40 - Hírextra
Az Ausztrál Nemzeti Drogtanács februárban jelentette, hogy a 16 évesek 20 százaléka minden egyes héten ártalmas mennyiségben fogyaszt alkoholt, miközben legálisan csak 18 éves kor fölött ihatnának.

Kevin Rudd miniszterelnök pár napja jelentette be, hogy elindítanak egy 53 millió ausztrál dolláros (közel nyolc milliárd forint) kampányt a "tivornyajárvány" visszaszorítására.
A Nemzeti Drog Kutatóintézet becslése szerint minden héten egy tizenéves meghal, legalább 60 pedig kórházba kerül az ivászatok miatt.

A Brewers Foster's és a Lion Nathan sörgyárak csütörtökön bejelentették, hogy önként leállnak az energiaadalékokat - koffeint, taurint - is tartalmazó alkoholos üdítőik gyártásával és reklámjával.
Az egyházak és egyes társadalmi csoportok bírálták, hogy a szeszipar reklámozza a "készitalokat" (a Ready To Drink angol elnevezés rövidítése alapján RTD-ket). Az "alcopops" becenevet adták ezeknek az italoknak. A kritika szerint az alcopopban az édes íz elfedi az alkoholét, ezzel vonzóbbá teszi a fiatalok és nők számára. Az alkoholos energiaitalok további veszélye, hogy hosszabb ideig tudják inni fogyasztóik.

A kormány 20 millió ausztrál dollárt költene a 2008-ban induló tévé-, rádió- és internetes kampányra, mely szembesíti a fiatalokat a nagy ivászatok költségeivel és következményeivel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását