2024. március 29. - Auguszta

A korai nyugdíj kevesebb?

A Fidesz és a KDNP újabb kormányzati "blöffnek" és "szakmaiatlan" döntésnek tartja, hogy a miniszterelnök javaslata alapján az év első felére hozzák előre az idei nyugdíjkorrekciót. Erről Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője besz
2008. március 20. csütörtök 13:50 - Hírextra
Előzőleg Korózs Lajos, az Országos Idősügyi Tanács titkára csütörtökön bejelentette, hogy mivel a jegybank korrigálta az infláció mértékét, a miniszterelnök javaslata alapján az év első felére, májusra vagy júniusra hozzák előre az idei nyugdíjkorrekciót, amelyet egyébként az év második felében, novemberben kellene végrehajtani, ha eltérő inflációs folyamatok vannak.

Soltész Miklós szerint a "kormány újabb blöffjéről, Gyurcsány Ferenc újabb hazugságáról van szó, hiszen olyan dolgot jelentettek be nyugdíjemelésként, amely törvény szerint jár a nyugdíjasoknak".
A kereszténydemokrata politikus emellett "szakmaiatlannak" is tartotta a döntést, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy akkor döntsenek az év végi nyugdíjemelésről, amikor nem tudják pontosan év végi inflációt.

A nyugdíjasok sokkal rosszabbul járnak, ha most akar dönteni nyugdíjukról a kormány, és nem számolja ki pontosan az év végén kötelező emelést - tette hozzá az ellenzéki képviselő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánynak szerdán 4,8 százalékról 5,8 százalékra kellett módosítania az inflációs várakozást, így kérdés, mi várható kilenc hónap múlva a nyugdíjasok számára.
Arra a kérdésre, hogy tehát a Fidesz és a KDNP ellenzi-e a mostani emelést, és szerintük jobb lenne ezzel megvárni az őszt, Soltész Miklós úgy válaszolt: nem ezt mondta. Majd úgy folytatta, kíváncsiak arra, hogy ősszel, amikor a valódi számok kiderülnek, betartja-e a törvényt a kormány.
Soltész Miklós szerint a kormánynak azt kellene megvizsgálnia, hogy a nyugdíjas infláció hatásait miként lehet kompenzálni, hiszen például tavaly a nyugdíjasoknak az átlagos inflációnál 3,3 százalékkal magasabb áremelkedést kellett elszenvedniük. Emellett - tette hozzá - a kormánynak az idén nyugdíjba vonulók veszteségét is pótolnia kellene, hiszen ők 8 százalékkal kevesebb nyugdíjat kapnak.

A kereszténydemokrata képviselő a sajtótájékoztatón 1,1 százalékos emelésről beszélt, ugyanakkor Korózs Lajos a januárig visszamenőleges korrekció pontos mértékét nem nevezte meg. Mint mondta, számításokat kell végezni, annak során figyelembe kell venni az infláció eltérését a januárban tervezetthez képest.

Csütörtöki lapértesülés szerint is egy százalékot meghaladó emelésről van szó, amit a májusi nyugdíjakkal, januárig visszamenőleg egy összegben kapnak meg a nyugdíjasok, akik így májusban átlagosan három és félezer-négyezer forinttal magasabb járandóságra számíthatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását