2024. május 2. - Zsigmond

A világsztár és a fenegyerek

December 5-én őszi sorozata befejező koncertjét adja a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Művészetek Palotájában. A vendégszólista, Steven Isserlis játékával elhangzó Schumann: A-moll gordonkaversenyt Schubert Német táncok című műve vezeti fel. Az estet a kortá
2007. november 19. hétfő 11:40 - Hírextra
Az 1991-ben Joshua Bellel és Olli Mustonennel triót alapító Steven Isserlis kamarazenei hangversenyei a művész programbeli találékonysága és újító szelleme miatt váltak világhírűvé. Az októberben a nemzetközi hanglemezszakma egyik legrangosabb kitüntetését, a Gramophone díjat elnyerő csellista Schumann iránti rajongása egyedülálló: a zeneszerző kompozícióiból összeállított tokiói koncertsorozata mellett - a Művészetek Palotájában is elhangzó - A-moll gordonkaversenyét idén a Junge Deutsche Philharmonie-vel adja elő nagyszabású német turnén, életét pedig Londonban és New Yorkban maga írta zenés-elbeszélő esteken népszerűsíti.

Az őszi sorozatot záró koncert másik különleges személyiségét, Dubrovay Lászlót a kritikusok a magyar kortárszene fenegyerekeként is jellemzik. A komponista a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése után a kölni Karlheinz Stockhausennél és Hans-Ulrich Humpertnél folytatott tanulmányai során sajátította el az akusztikus hangzás elektronikus módosításának technikáját. A kísérletező műfaj létjogát az Országos Filharmónia rendezésében Pongrácz Zoltánnal és Patachich Ivánnal megvalósult teltházas elektronikus komolyzenei koncertsorozata mellett az 1979-es kiadása után a kortárs zene eladási csúcsát évekig tartó első magyar elektronikuszenei lemeze, a „Live electronic” sikere is bizonyítja.
Dubrovay a Vonósszimfóniát, művészetét leginkább meghatározó elődje, Bartók Béla születésének 125. évfordulójára írta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását