2024. május 3. - Tímea, Irma

Jelzőrendszert építettek a deszegregációért

Az oktatási diszkrimináció elleni küzdelem új formájaként jelzőrendszert épített ki a Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány; az egyelőre nyolc megyében működő panaszbejelentő központ és tagjai szerdán mutatkoztak be Budapesten.
2008. március 19. szerda 18:47 - Hírextra

A megyékben működő deszegregációs jelzőközpontok három-három munkatársának a feladata az lesz, hogy egy ingyenesen hívható számon felvegye az oktatással kapcsolatos diszkriminációs panaszokat.

A jelzőközpontok feltérképezik a panasz körülményeit, így az oktatási intézmény és fenntartója, valamint a helyi vezetés véleményének kikérése mellett megvizsgálják, hogy mindent megtettek-e a diszkrimináció ellen. Az így elkészített tényfeltáró anyagot a budapesti központba továbbítják, ahol a panaszosokkal együtt az alapítvány az arra megfelelő hatóságokhoz, így az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, a közigazgatási hivatalokhoz, vagy az Ombudsmani Hivatalhoz, vagy akár egyenesen a bírósághoz fordul.

Mohácsi Viktória, az Európai Parlament (SZDSZ) egyik roma képviselője a program bemutatkozó konferenciáját követően az MTI-nek azt mondta: monitorozni fogják, hogy a hatóságok a panaszokkal kapcsolatban a törvényes határidőn belül minden lehetséges jogi eszközt felhasználtak-e.
A jogvédőként is tevékenykedő liberális képviselő közölte: honlapjukon egy úgynevezett feketelistát hoznak létre, ahol azokat az intézményeket és fenntartójukat, és akár a teljes panaszlevelet is közzé teszik, ahol a diszkriminációt elkövették.

A Mozgalom a Deszegregációért Alapítványhoz főként azok fordulhatnak, akiknek gyermekét elkülönítve oktatják, vagy fogyatékossá minősítettek, és ezzel nem értenek egyet, vagy ha nem választhatnak szabadon iskolát.

Mohácsi Viktória elmondta azt is, hogy várják azok jelentkezését, akik a jelzőközpontokban kívánnak dolgozni. A panaszosok bővebb információt a hamarosan elérhető www.deszegregacio.hu oldalon kaphatnak.

Az alapítvány szerint nem csak a jog eszközeivel lehet harcolni a megkülönböztetés ellen, ezért "zenével a szegregáció ellen" szlogennel, neves közéleti személyiségek szereplésével, egy kisfilmet is készítenek, amelyet valamennyi televízióban és az interneten bemutatnak. A dal címe: Ne szégyelld!.

A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke elmondta: pénteken, a Rasszizmus elleni világnapon újból országjáró körútra indulnak, hogy a hátrányos megkülönböztetésnek kitett roma lakosság esélyegyenlőségének érvényre juttatásáért, ez által a romák befogadásáért és társadalmi integrációjuk elősegítéséért emeljék fel szavukat.

Kállai László hozzáfűzte: idén és jövőre 40 települést, illetve cigánytelepet látogatnak meg és a "nyílt nap" keretében panaszokat vesznek fel, egy szociális térkép készítése érdekében kérdőíveket töltetnek ki, és tájékoztatást adnak a diszkrimináció elleni fellépések lehetőségeiről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását