2024. május 3. - Tímea, Irma

Az SZDSZ megütközött Rogán felvetésén

Demszky Gábor már akkor is március 15-i megemlékezéseket szervezett és vett azokon részt, amikor ezt az egypárti diktatúra rendőrsége és titkosrendőrsége üldözte és amikor Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere még a középiskolai KISZ-t szervez
2008. március 17. hétfő 18:40 - Hírextra

Reagálásában Rogán Antal közölte: "gyalázkodás helyett józan gondolkodást, félresikerült március 15. helyett nyugodt, békés húsvéti ünnepeket" kíván Demszky Gábornak és Gusztos Péternek.

"Rogán Antal újságcikkekben referált arról, hogyan rendezik meg a Ki tud többet a Szovjetunióról vetélkedőt" - közölte Gusztos Péter.

A liberális képviselő emlékeztetett arra, hogy a Főpolgármesteri Hivatal által hagyományosan megrendezett március 15-i ünnepséget évek óta sípolással, petárdákkal, köveket, tojásokat és palackokat dobálva zavarják meg szélsőséges csoportok. Hozzátette: az SZDSZ megütközéssel fogadta, hogy erre a problémára Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere azt javasolta megoldásként, hogy esetleg zárt térben tartsa meg megemlékezéseit a főpolgármester.

Gusztos Péter elképesztőnek nevezte a felvetést attól a polgármestertől, aki a saját kerületében együttműködik a Jobbikkal és annak a pártnak a tagjától, amelynek politikusai a fővárosi önkormányzatban nem voltak hajlandóak elfogadni egy, a Magyar Gárdát Budapesten nemkívánatossá minősítő határozatot.

Látható, a Fidesz és a vele szövetséges erők az árpádsávos zászlók befogadásával és a szélsőjobbos retorika átvételével megfizették annak az árát, hogy békésen demonstrálhassanak Budapesten - jelentette ki Gusztos Péter. Hozzátette: az SZDSZ nem hajlandó kifizetni ezt az árát.
A liberális képviselő szerint nem az a megoldás, ha Demszky Gábor és a fővárosi önkormányzat rendezvényét zárt körben tartják, hanem az, ha a politikai pártok egésze, köztük a konzervatív pártok is egy emberként ítélik el ezeket a szélsőségeket.

Mint elhangzott, az SZDSZ kész részt venni a Rogán Antal által kezdeményezett egyeztetéseken arról a törvényjavaslatról, amely szigorúbb fellépést engedélyezne a garázdákkal szemben. Az SZDSZ képviselője közölte: annak is örülnének, ha a hatályos jogszabályoknak érvényt lehetne szerezni.
Gusztos Péternek az V. kerületi polgármesterre vonatkozó kijelentéseit alátámasztandó kollégái a sajtótájékoztató végén kiosztották szentgotthárdi városi tanács 1989 márciusában megjelent lapjának fénymásolatát, amelyben egy, a diákmozgalmakkal és a KISZ-szel foglalkozó cikket Rogán Antal, az Iskolai KISZ Bizottság titkára jegyzett.

"Gyalázkodás helyett józan gondolkodást, félresikerült március 15. helyett nyugodt, békés húsvéti ünnepeket, Húsvét hétfőre sikeres locsolást és sok tojást kívánok Demszky Gábor főpolgármester úrnak és Gusztos Péter képviselő úrnak" - áll Rogán Antal MTI-hez eljuttatott reagálásában.

Újságírói kérdésre válaszolva Gusztos Péter elmondta: az érvényben lévő magyar törvények alapján el kellene tudni járni Budaházy Györggyel, a szélsőséges csoportok vezetőjével szemben. Megjegyezte: itt már olyan területről kellene beszélnie, amiről képviselőként nem nyilatkozhat.

Az SZDSZ esetleges tisztújító küldöttgyűléséről azt mondta, arról az április elején összeülő Országos Tanács dönt majd, ő pedig addig nem akar találgatásokba bocsátkozni, amíg az Ügyvivő Testület le nem zárja a vizsgálatot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását