2024. április 26. - Ervin

2400 kiadó könyveit láthatták Lipcsében

Csaknem negyven ország - köztük Magyarország - több mint 2400 kiadója vett részt a hagyományos lipcsei könyvvásáron, amely vasárnap este zárta be kapuit a szászországi városban.
2008. március 17. hétfő 06:27 - Hírextra
Európa és a világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi könyves seregszemléjén mintegy 1500 szerző vett részt. A négynapos vásárt az első, nem hivatalos mérleg szerint 129 ezer látogató kereste fel, ami rekordnak számít a lipcsei könyvvásárok történetében.

A magyar irodalmat olyan, Németországban már jól ismert vagy a közelmúltban bemutatkozott szerzők képviselték, mint Bartis Attila, Dragomán György, Térey János, Végel László és Forgó Léda, akik könyveik bemutatása mellett számos pódiumbeszélgetésen vettek részt.

Az "ősi" könyvkiadó centrumnak számító Lipcse hagyományos könyvvására a bemutatkozás mellett az olvasás vására volt, s erre utalt hogy a "Lipcse olvas" mottó jegyében szerte a városban mintegy 2000, felolvasással egybekötött könyvbemutatói rendezvényre került sor.

A vásáron több irodalmi, szakmai díjat osztottak ki, a legfőbb díjat ugyanakkor - már a megnyitón - átadták. A hivatalos nevén az Európai népek közötti megértés díját eddigi munkásságáért a holland író és publicista, a 61 éves Geert Mak vehette át. A 15 ezer euróval járó díj a Szász Független Tatrtomány és a Német Könyvkereskedők Egyesületének közös kitüntetése, s azt 1994 óta ítélik oda Lipcsében.

A lipcsei könyvvásár a hagyományoknak megfelelően ezúttal is nagy súlyt helyezett a közép-, a kelet és a dél-európai irodalom bemutatásra. Ezt húzta alá, hogy az idei rendezvény díszvendége Horvátország volt, mégpedig különleges magyar vonatkozással. A horvát irodalmi kiállítás tanácsadó kurátora - egyben az adriai ország irodalmának egyik legfőbb támogatója - ugyanis a Berlinben élő magyar író, Dalos György volt.

Az idei súlypontot emellett a gyermek- és a hangoskönyvek, továbbá a Japántól "kölcsönzött" képregények, a mangák jelentették. Oliver Zille fesztiváligazgató szerint az idei lipcsei könyvvásár harmada már csak ezért is a fiataloknak szólt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását