2024. április 28. - Valéria

A G20-ak küzdenének a globális klímaváltozás ellen

Az üvegházhatást okozó gázok legjelentősebb kibocsátó államai, a G20 csoport tagjai tokiói ülésükön a hétvégén úgy nyilatkoztak, támogatnának egy, az ENSZ-égisze alatt futó megállapodást a globális klímaváltozás ellen.
2008. március 16. vasárnap 17:38 - Hírextra
Az üvegházhatást okozó gázok legjelentősebb kibocsátó államai, a G20 csoport tagjai tokiói ülésükön a hétvégén úgy nyilatkoztak, hogy támogatnának egy, az ENSZ-égisze alatt futó megállapodást a globális klímaváltozás ellen, de az ágazati megközelítést - vagyis, hogy az ipari szennyezők kibocsátását ágazatokra lebontva korlátozzák - elvetették.

A G20 államok - köztük a két legnagyobb szennyező, az Egyesült Államok és Kína, valamint Brazília, Indonézia és Dél-Afrika - háromnapos tanácskozást tartottak Tokióban a kérdésről. A találkozó, amelyet örvendetesen jó légkörűnek minősítettek a megfigyelők, jó alapot teremthet a Bangkokban március 31. és április 4. között megrendezendő, ENSZ-szervezésű globális klímatalálkozónak.

Ugyanakkor a résztvevők többsége nem értett egyet a házigazda Japán azon javaslatával, hogy az egyes ipari ágakra lebontva írjanak alá rövid távú kibocsátási célokat, amelyek összessége adná ki a nemzeti célkitűzéseket. Néhány hónapja Bali szigetén csaknem kétszáz állam állapodott meg abban, hogy 2009 végéig új egyezményt dolgoznak ki a kiotói klímavédelmi jegyzőkönyv helyett: ennek értelmében 2013-tól már az összes államnak csökkentenie kellene üvegházhatást okozó gázkibocsátását, miközben a kiotói megállapodást éppen a legnagyobb szennyezők nem írták alá, vagy nem ratifikálták.

A Balin tavaly decemberben rendezett kéthetes konferencia végén, miután az Egyesült Államok feladta ellenkezését, megállapodtak abban, hogy a kétévesre tervezett egyeztetések végén - az elképzelés szerint egy 2009 év végi koppenhágai ENSZ-értekezletre - véglegesítik az új dokumentum szövegét. Az egyezmény felválthatná a kérdéskörben jelenleg érvényben lévő, de csak 37 - együttesen is mindössze a világ országaiban a levegőbe kerülő összes üvegházhatású gáz kibocsátásának a harmadáért felelős - ipari állam által elfogadott kiotói jegyzőkönyvet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását