2024. április 27. - Zita

Kiállítás Mátyás királyról

Hunyadi Mátyás életét bemutató kiállítás nyílt pénteken Vácott, a Madách Imre Művelődési Központban, ahol az érdeklődők 40 tablón követhetik nyomon a reneszánsz uralkodó tevékenységét. A Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából meghirdet
2008. március 14. péntek 22:15 - Hírextra

A Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából meghirdetett Reneszánsz Évhez kapcsolódó kiállítás egyben a Váci Tavaszi Fesztivál nyitánya is. A kiállítás anyagát egybegyűjtő Dobai János történetíró, Vác díszpolgára az MTI-nek elmondta: a gyűjtemény a reneszánsz kor nagy magyar királyának családfáját is a néző elé tárja. Bemutatja például apját, Hunyadi János kormányzót, a középkori Magyar Királyság egyik legkiemelkedőbb hadvezérét, akinek nevéhez fűződik az 1456-os nándorfehérvári diadal a török ellen.

Kisebbik fia, Mátyás 1443-ban Kolozsváron született és humanista szellemiségű nevelést kapott. Eredetiben olvasott Nagy Sándor bátorságáról, Hannibál találékonyságáról szóló elbeszéléseket. Uralkodását - amint a tablók képein nyomon lehet követni - 1458-ban kezdte meg - tette hozzá a történetíró.

A bemutatón értékes bélyeggyűjteményen követhető végig Mátyás életútja. Az egyik ilyen kis műalkotás például azt a mozzanatot örökíti meg, amikor az alig 14 éves ifjú király 1458. február 14-én fehér lovon bevonul Budára, hogy elfoglalja a trónt. Egy másik sorozat, a 2001-ben kiadott Korona Blokk azokat a királyi főket ábrázolja - köztük Mátyást - akik fejükön viselhették a Szent Koronát.
A kiállítás legértékesebb képe Mátyás király halotti pajzsát ábrázolja. Bécsben, 1490. április 6-án bekövetkezett halála után holttestét hajón Budára vitték, innen került Székesfehérvárra. Díszes halotti pajzsát egy régi kötetben fellelt apró kis kép örökítette meg, amelyet számítógép segítségével nagyítottak ki, és így ismerheti most meg a közönség - hangsúlyozta a gyűjtő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását