2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Csehország tenegeralattjárót vásárolt

Rövidesen egy új fegyverrel - közép-európai szárazföldi országoknál teljességgel szokatlan módon - tengeralattjáróval bővül a cseh hadsereg fegyverzete.
2008. március 14. péntek 10:58 - Hírextra
A szovjet gyártmányú, Whiskey típusú tengeralattjárót 1954-ben gyártották, és egészen 1999-ig az albán tengeri flotta része volt. A csehek azonban nem kívánják semmiféle csatákban bevetni: A tengeralattjáró a közép-csehországi Lesanyban lévő katonai műszaki múzeum egyik legattraktívabb kiállítási tárgya lesz. Az albán tengeralattjáró Csehországba szállításáról szóló szerződést a héten írta alá Prágában a két hadsereg vezérkari főnöke.

A cseh-albán hadtörténeti együttműködés már évek óta nagyon jó. A csehek tavaly szereztek tudomást a kiselejtezett albán tengeralattjárókról, s az üzletet egy éven belül nyélbe is ütötték.
"Albánia a régi fegyverek hihetetlenül gazdag tárháza és bízunk abban, hogy még további múzeumi darabokat sikerül megszereznünk" - jelentette ki a szerződés aláírásakor Ales Knízek, a prágai katonai hadtörténeti intézet igazgatója.

"Az albán hadsereg raktáraiban ráleltünk például egy régi, még a pilseni Skoda Művekben készített 80 milliméteres ágyúra, amely a hatos gyártási számot viseli. Még olvashatóak rajta a cseh és a szerbhorvát feliratok" - magyarázta lelkesen Knízek.

Egy másik kiváló szerzeménnyel is eldicsekedett az igazgató: múzeuma számára egy Merkava típusú izraeli tankot is szerzett ebben a balkáni országban. Hogy hogyan került az izraeli tank Albániába, azt az igazgató nem tudta megmondani.

Kifejtette: az intézet munkatársai és a cseh katonai szakértők Albániában számos más cseh gyártmányú lőfegyvert is találtak, amelyeket az első, illetve a második világháborúban használtak. Knízek szerint ezek a fegyverek alapvetően az olasz katonaság közvetítésével kerültek Albánia. Egyrészt része volt az olaszok fegyverzetének, másrészt pedig Jugoszláviában zsákmányolták őket a harcok idején, majd Albániában sok mindent hátrahagytak.

A cseh-albán hadtörténeti együttműködés másik oldala: a csehek segítséget nyújtanak az albánoknak egy új országos hadtörténeti múzeum létrehozásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását